Kako sigurno tražiti ljubav na Internetu?

Prema nekim procjenama diljem svijeta ima oko pet tisuća različitih stranica za spajanje ljudi. Kako odabrati pravu? I kako se ponašati?

Martina Čizmić | 14.05.2017. / 07:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vjerovali ili ne, ali ljubav se pomoću interneta traži posljednjih 20 godina. S razvojem specijaliziranih aplikacija kao što je Tinder, online dating preselio se i na pametne telefone. Više nije neobično reći da se neki par upoznao putem interneta, niti da netko izlazi s osobama koje upoznaje na taj način.

Potencijal online datinga nisu prepoznali samo oni željni ljubavi, već i kriminalci koji iskorištavaju tuđu usamljenost i želju za srećom. Tako neoprezni korisnici specijaliziranih aplikacija i stranica za spajanje mogu postati žrtve krađe identiteta, blokiranog ili zaraženog računala.

Kako onda tražiti ljubav na internetu i biti siguran? Stručnjaci za računalnu sigurnost napravili vodič za sigurno traženje ljubavi na internetu.

Odaberite pravu web stranicu ili aplikaciju

Prema nekim procjenama diljem svijeta ima oko pet tisuća različitih stranica za spajanje ljudi. Od općih do specijaliziranih koje spajaju ljude istih interesa, vjere pa čak i financijskih mogućnosti.

Kako biste izbjegli prijavljivanje na stranicu na kojoj bi vam mogli ukrasti privatne podatke, prije prijavljivanja provjerite na kakvom je stranica glasu. Pogledajte koliko ima članova, što se o toj stranici piše u medijima (ako se što piše) i po forumima. Posjetite stranicu i pročitajte Uvjete korištenja i dio O nama kako biste saznali što točno stranica radi s vašim podacima. Ako stranica ne navodi nikakve kontakte pomoću kojih možete razgovarati s pravom, živom osobom ako imate nekakav problem, radije ju preskočite.

Provjerite i traži li stranica od vas da platite kakvu pretplatu. Besplatne stranice imaju više članova, ali su i veće šance da ćete naletjeti na prevaranta. S druge strane, stranice koje naplaćuju pristup odnosno korištenje često imaju manji broj članova, ali su oni ozbiljniji u svojoj potrazi za srodnom dušom.

Većina takvih stranica za spajanje od korisnika prikupljaju velik broj privatnih podataka, a kroz različite kvizove prikupljaju i odgovore koje inače ne bi mogli dobiti. Stoga je veoma važno da pročitate njihovu Politiku privatnosti, odnosno proučite način na koji se ophode s vašim podacima.

Kako zaštiti svoju privatnost?

Prije nego se uopće prijavite na neku stranicu i napravite profil, provjerite što se događa s vašim podacima ako poželite otići sa stranice odnosno izbrisati profil. Da li ga stranice brišu ili ga zadržavaju određeno vrijeme, ako se slučajno predomislite?

Provjerite i koliki stupanj privatnosti ima vaš profil. Neke web stranice automatski vaš profil čine javnim, što znači da su svi vaši podaci dostupni bilo kome pa čak i internetskim tražilicama.

Prodaju li vaše podatke trećim stranama? Kako štite vaše podatke? Koriste li vaše podatke u oglašavanju svoje stranice?

Kreirajte jedinstveni profil

Svima nam je želja pokazati se u najboljem svjetlu kad tražimo potencijalnog ljubavnog partnera. No, kad koristite aplikacije ili web stranice za spajanje trebate biti nešto oprezniji.

Prilikom registracije odaberite korisničko ime koje je jedinstveno i kakvo ne koristite nigdje drugdje. Nemojte koristiti svoje pravo ime ili neki podatak koji je jedinstven za vas. Odaberite fotografiju koja neće odavati previše osobnih podataka. Pazite da u pozadini ne uhvatite nešto što bi vas moglo identificirati ili pomoći nekome da otkrije gdje živite ili radite.

Otvorite novu e-mail adresu koju ćete koristiti samo za primanje obavijesti sa stranice za spajanje. Vodite računa da u samoj adresi nema nikakvih osobnih podataka koji bi vas mogli pomoći identificirati.

Pazite što otkrivate drugima

Budite oprezni kad se dopisujete s nekim s kim vas je povezala aplikacija ili web stranica. Ta osoba je stranac koji se može predstavljati kao bilo tko. Ne znate da li je iza fotografije zgodnog, visokog i markantnog muškarca (ili zavodljive žene) zapravo ta osoba. Ako vam se učini da je osoba savršena i predobra da bi bila stvarna, probajte guglati fotografiju koju koristi. Pronađete li ju na drugim stranicama pod različitim imenom, vjerojatno se radi o prevarantu.

Izbjegavajte otkrivati svoje puno ime i prezime, tvrtku u kojoj radite ili kvart u kojem živite. Takve informacije ostavite za trenutak kad zaista upoznate osobu uživo.

Sumnjivi tipovi vrebaju

Ako vam se osoba tijekom dopisivanja požali da je u teškoj financijskoj situaciji, zapela u inozemstvu ili ima problema u obitelji i zatraži vas novac - slobodno recite “ne” i prijavite takvu osobu administratoru stranice ili aplikacije.

Pokušavate li se dogovoriti s nekom osobom za kavu ili druženje, no ta osoba stalno ima izgovore i odgađa, vjerojatno se radi o prevarantu. Budite oprezni i razmislite koliko je izgovora zaista vjerojatno, a koliko ih je izmišljeno.

Dogovorite li video poziv s nekim, budite oprezni što pričate. Postoji mogućnost da osoba s druge strane ekrana snima vaš razgovor i da bi vas mogla ucjenjivati zbog nečega što ste rekli.

Nemojte otvarati linkove koje vam netko šalje preko chata jer bi vas mogli odvesti na sumnjive web stranice ili vam zaraziti pa čak i blokirati uređaj.

Budite oprezni što radite i ne biste trebali imati problema. A tko zna, možda i pronađete ljubav svog života. Sretno!

Izvor: Norton

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti