Kako zvuči boja oceana? Poslušajte kako znanstvenici "skladaju" satelitskim podacima

Iz NASA-e ističu kako je ovo tek početak njihovog projekta uglazbljivanja podataka iz fotografija oceana pa se možemo nadati još nekim zanimljivim i nadasve umirujućim "skladbama".

Martina Čizmić | 11.06.2022. / 09:00

Južni dio Atlantskog oceana (Foto: NASA/Goddard Space Flight Center Ocean Color/NOAA-20/NASA-NOAA Suomi NPP)

 Ljeto je vrijeme kad većina razmišlja o godišnjem odmoru i odlasku na more. Zvuk valova nešto je što će većinu opustiti i natjerati da zaborave na svakodnevne brige.

No, znate li kako zvuče sve boje oceana? Upravo su znanstvenici iz NASA-inog svemirskog letačkog centra Goddard razvili program koji analizira boju oceana, snimljenu satelitima i pretvara ju u glazbu. Konačni rezultat je nevjerojatno umirujuća glazba koju možete slušati bilo kad i bilo gdje i uživati u fotografijama koje pokazuju svu raskoš Zemljinih vodenih površina.

Željeli smo ispričati priču kojom ćemo pokazati poštovanje prema oceanima kroz ovo audio-vizualno iskustvo, istaknuo je jedan od autora programa i znanstvenik u Goddardu, Ryan Vandermeulen. Koristimo glazbu jer je ona dinamična i povezuje nas, bez obzira na naše podrijetlo.

Vandermeulen je tako osmislio nekoliko "postaja" kroz koje vodi slušatelje na ovom zanimljivom putu po svjetskim oceanima.

Prva je postaja Rio de la Plata, za koju ističe da ga je iznenadila svojom kompleksnošću i "ludim vrtlozima" u zaljevu. Analizom fotografija otkrio je kompleksan sustav koji, prevedeno u glazbu, stvara prirodnu "paletu boja" za slušanje.

Potom je bacio pogled na Beringovo more, gdje mu je u pomoć priskočio njegov brat i programer, Jon Vandermeulen. Upravo je Jon stvorio programsko sučelje koje je prevelo podatke u glazbene note, a potom te note povezao s tonovima.

Radi se o prilično jednostavnom glazbenom iskustvu. Tri jednostavna instrumenta koja sviraju i prate plavu, zelenu i crvenu boju. Možete čuti kad se jedan penje, a drugi spušta. Zaista možete čuti harmonije, istaknuo je Jon.

Braća su se potom uhvatila u koštac s Koraljnim morem. Stvorili su melodiju koja se temelji na godinu dana podataka sa satelita Aqua-MODIS, a konačni je rezultat glazba koja prati 48 fotografija koje prikazuju sva četiri godišnja doba u Australiji.

I na kraju, Indijski ocean uz obalu Australije.

Izgleda poput mlijeka koje je netko ubacio u kavu, opisao je Jon i dodao kako su za ovu "skladbu" koristili satelitske podatke prikupljene tijekom 31 dana te ih kombinirali s valnim duljinama svjetlosti koja se odražava na oceanskoj površini.

Stvarno je nešto posebno, rekao je Jon i posljednju "skladbu" opisao kao melodiju inspiriranu valcerom.

Iz NASA-e ističu kako je ovo tek početak njihovog projekta uglazbljivanja podataka iz fotografija oceana pa se možemo nadati još nekim zanimljivim i nadasve umirujućim "skladbama".

A za sve one koji ne mogu toliko čekati, braća su napravila Spektune, internetskog skladatelja u koji svatko može učitati podatke i napraviti svoju skladbu. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti