Kao da ste tamo osobno: NASA objavila interaktivni video panorame Marsa u kojoj možete istraživati zanimljive predjele

Tijekom sljedećih mjeseci, najavili su iz NASA-e, Perseverance će istraživati površinu Marsa i uzeti prve uzorke tla koji će potom, u nekoj od sljedećih misija, biti dostavljeni na Zemlju.

Martina Čizmić | 10.06.2021. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA-in rover Perseverance, koji istražuje Mars, poslao je na Zemlju fascinantne fotografije koje prikazuje panoramu Crvenog planeta. U tim fotografijama visoke rezolucije posebno je to što obuhvaćaju pogled na okolicu rovera u krateru Jezero u širini od 360 stupnjeva.

Rover je fotografije snimio između 15. i 26. travnja, pa je na njoj moguće uočiti i mali helikopter Ingenuity. Panorama, koju su stručnjaci u NASA-i sastavili od 992 individualne fotografije, nastala je zahvaljujući "desnom oku" roverove kamere. Kad se sve zbroji, na fotografiji su 2,4 milijarde piksela.

Što je točno Perseverance vidio i čuo oko sebe, možete provjeriti i sami jer je NASA objavila interaktivni video i fotografiju po kojoj je moguće istraživati panoramu i naići na neka bitna mjesta poput mjesta slijetanja samog rovera.

Otkako je sletio na površinu Marsa 18. veljače, Perseverance je bio prilično zauzet. Uspješno je otpustio helikopter Ingenuity, snimio njegov prvi let, demonstrirao mogućnost stvaranja kisika iz atmosfere Marsa, snimio atmosferske zvukove i napravio više od 75 tisuća fotografija.

A to je samo početak. Tijekom sljedećih mjeseci, najavili su iz NASA-e, Perseverance će istraživati površinu Marsa i uzeti prve uzorke tla koji će potom, u nekoj od sljedećih misija, biti dostavljeni na Zemlju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti