Karlovačka Čistoća prelazi na električna vozila

Sve više smo svjedoci da se benzinska i dizelska vozila zamijenjuju električnim, što radi ekološke osviještenosti, što radi sve pristupačnijih cijena.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 26.08.2014. / 07:44

Karlovačka Čistoća prelazi na električna vozila

Sve više smo svjedoci da se benzinska i dizelska vozila zamijenjuju električnim, što radi ekološke osviještenosti, što radi sve pristupačnijih cijena. 

Karlovačka Čistoća objavila je kako će sva benzinska vozila gradske tvrtke Čistoća biti zamijeniti električnima koja će ubuduće biti pogonjena strujom iz vlastite proizvodnje, uz korištenje metana koji je do sada bio neželjeni produkt odlagališta Ilovac i beskorisno se spaljivao. 

“Održivi urbani razvoj cilj je Čistoće pa će do sredine prosinca biti završena prerada sustava otplinjavanja na način da će plin pogoniti novi generator za proizvodnju struje, a s takvim je sustavom proizvodnje vlastite struje od bioplina, kao goriva za vozni park, ova tvrtka prva u Hrvatskoj”, istaknuo je na konferenciji za novinare direktor Damir Jakšić. 

Karlovac će tako obogatiti svoj vozni park s četiri elektro automobila, jednog malog dostavnog kamioneta i dva elektro viljuškara, a u naredne tri do četiri godine polako će mijenjati ostala vozila, odnosno benzinske i dizelske zamijeniti električnim, prenosi greenvest.com.hr

Voditelj Tehničko operativnog sektora Ivan Polović, koji je idejni začetnik tog sustava, rekao je da se godišnje na pogon njihovih vozila troši oko dva milijuna kuna, većinu potrošnje čine veliki kamioni koji će ostati na pogonu diesel goriva. Ali od ukupnog iznosa oko 200.000 kuna odlazi na potrošnju benzina za osobna vozila i sva mala dostavna vozila, a ti bi troškovi, rekao je Polović, trebali pasti gotovo na nulu. 

Električna vozila idealna su ovakvim situacijama s obzirom da se ovi mali gradski četverosjedi kreću brzinom od 60 km/h na razdaljini od oko 150 km.

Foto Pixell

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti