Kim Kardashian i Floyd Mayweather Jr. optuženi za financijsku prijevaru na kriptovalutama

Investiranje u kriptovalute je, blago rečeno, rizik. Najbolje su to na svojoj koži osjetili ulagači u kriptovalutu EthereumMax, povođeni utjecajem slavnih osoba.

Branimir Vorša | 13.01.2022. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Investitori u kriptovalutu EthereumMax tužili su Kim Kardashian, Floyda Mayweathera Jr., košarkaša Paula Piercea te osnivače te kriptovalute za takozvanu "pump and dump" prijevaru.

U pravnom postupku se navodi da su navedene slavne osobe surađivale s EthereumMaxom kako bi "zavaravajuće promovirale i prodavale" tu kriptovalutu. Iz EthereumMaxa su odbacili optužbe te poručili da se raduju pravoj istini.

Unatoč svom nazivu, EthereumMax nema nikakve pravne ili poslovne veze s kriptovalutom Ethereum.

Slika nije dostupna I to je moguće: Vlasnik Teslinog Modela 3 svog ljubimca pretvorio u stroj za rudarenje kriptovaluta

Tužba

Tužitelji tvrde da je EthereumMax upravljao "pump and dump" procesom, u kojem se obmanjujući marketing koristi za napuhavanje cijene imovine, koja se zatim prodaje nesvjesnim ulagačima uz dobit.

U tužbi podnesenoj Središnjem okružnom sudu Kalifornije navodi se da su "šefovi tvrtke, surađujući s nekoliko slavnih promotora", dali "lažne ili obmanjujuće izjave ulagačima o EthereumMaxu, putem reklama na društvenim mrežama i drugih promotivnih aktivnosti".

Navodi se da su optuženi "hvalili" sposobnost "ulagača da ostvare značajne povrate", što je rezultiralo umjetnim povećanjem cijene kriptovalute te u konačnici "dovelo do toga da ulagači kupuju ta izgubljena ulaganja po napuhanim cijenama", tako omogućavajući izvršnom osoblju EthereumMaxa imenovanom u pravnom postupku da "proda svoje EMax tokene ulagačima radi zarade".

Jednostavno rečeno, cijeli poslovni model EthereumMaxa oslanja se na korištenje stalnih marketinških i promotivnih aktivnosti, često od 'pouzdanih' slavnih osoba, kako bi potencijalne ulagače zavarali da vjeruju u financijske prilike, navodi se u sudskom podnesku.

Slavni promoviraju

PayPal logo PayPal razmatra lansiranje vlastite, stabilne kriptovalute koja bi bila vezana za američki dolar

U tužbi se navodi da je bivši igrač NBA Paul Pierce promovirao EthereumMax u objavi na Twitteru o kojoj se "široko raspravljalo" u svibnju 2021., "hvaleći sposobnost EthereumMaxa da mu zaradi novac".

U isto vrijeme, EthereumMax je počeo koristiti boksački meč bivšeg svjetskog prvaka Floyda Mayweathera s YouTuberom Loganom Paulom za promoviranje svoje kriptovalute. Mayweather je također promovirao EthereumMax na konferenciji o kriptovalutama, navodi se u tužbi.

Konačno, reality zvijezda Kim Kardashian, navodi se u tužbi, objavila je status na Instagramu kojim jasno promovira tu kriptovalutu. Ovo nije financijski savjet, već dijeljenje onoga što mi prijatelji govore o tokenu EthereumMax, napisala je u toj objavi koju se citira u tužbi.

Šef britanske Uprave za financijsko ponašanje, Charles Randell, kasnije je rekao kako je Kardashian "zamolila svojih 250 milijuna sljedbenika da spekuliraju o kripto žetonima", sugerirajući da je ta objava, koja je označena kao reklama, možda bila i "financijska promocija s pojedinačno najvećim dosegom publike u povijesti".

Marketinška i PR namjera

Slika nije dostupna Bivša prva dama SAD-a upustila se u zanimljiv projekt: Melania Trump izdala vlastiti NFT

U to je vrijeme EthereumMax rekao za BBC News da su njegovi marketinški i napori u vezi s javnošću "uvijek iz perspektive osvještavanja i ne ohrabruju na kupnju - budući da je objava Kardashian jednostavno namijenjena podizanju svijesti o projektu i njegovoj korisnosti".

Namjera nam je da naši marketinški i PR napori potaknu ljude da istraže naš projekt... prije nego što donesu odluku, poručili su tad iz EthereumMaxa.

Međutim, takva promocija dovela je do povećanja vrijednosti valute za više od 1300 posto od svoje početne cijene, prije nego što je pala na "najnižu vrijednost svih vremena", nešto više od mjesec dana nakon objave Kardashian, navodi se u sudskom podnesku.

To je omogućilo optuženima da "pretovare" EthereumMax tokene "za znatnu zaradu" dok su mnogi od onih koji su kupili valutu tijekom tog razdoblja zapravo izgubili novac.

"Veselimo se izlasku istine"

U tužbi se kao tužitelji u predmetu navode oni koji su uložili u EMax između 14. svibnja i 27. lipnja 2021. te da su tim ulaganjem oštećeni. EthereumMax je demantirao te tvrdnje.

Obmanjujuća priča povezana s nedavnim optužbama prožeta je dezinformacijama o projektu EthereumMax, rekao je za BBC News Steve Gentile, koji je u tužbi imenovan kao "suosnivač/kreator EthereumMaxa".

Bitcoin - 1 Šok, euforija i razočarenje: Sinoć su neki vlasnici kriptovaluta pomislili da su postali milijarderi

Osporavamo optužbe i veselimo se izlasku istine, poručio je.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti