Kineska robotska letjelica ispustila 6 misterioznih objekata u orbiti koji je prate i emitiraju zbunjujuće signale

Kineska tajnovita svemirska letjelica Shenlong ispustila je misteriozne objekte u orbiti, izazivajući globalna nagađanja o njihovoj svrsi.

Branimir Vorša | 21.12.2023. / 15:33

Shenlong, ilustracija
Shenlong, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nedavno lansiranje kineske svemirske letjelice Shenlong (Božanski zmaj) 14. prosinca iz centra za satelitsko lansiranje Jiuquan, potaknulo je nagađanja zbog primjene šest malih objekata, koje su amaterski promatrači neba označili slovima A do F i koje je ta letjelica ispustila o Zemljinoj orbiti. Amaterski astronomi su te misteriozne predmete okarakterizirali kao pratećima uz kinesku eksperimentalnu orbitalnu letjelicu, koja nakon svojih misija u rujnu 2020. i kolovozu 2022. godine i dalje privlači pažnju.

Scott Tilley, amaterski astronom, opisuje emisije iz misterioznih objekata kao mješavinu signala, od kojih tek neki prenose malu i ograničenu količinu podataka. Objekti D i E, s druge strane, emitiraju signale bez podataka, odnosno služe samo kao objekti koji drže svoje mjesto. Tilley primjećuje jedinstvenost kineske misije, tte potrebu za koordiniranim naporima promatrača s tla tijekom nekoliko dana u prikupljanju podataka i sastavljaju dovoljno detalja.

Tilley podiže svijest o potencijalnim bliskim susretima između objekta A, u gotovo kružnoj orbiti i eliptičnim orbitama objekata D i E. Unatoč tek povremenim signalima, Tilley vjeruje da u ovoj kineskoj misiji postoji nešto što je razlikuje u usporedbi s prethodnim navedenim misijama.

Pojavljuju se i usporedbe između kineskog Shenlonga i Boeingove svemirskog svemirske letjelice za višekratnu upotrebu X-37B. Obje dijele razinu tajnosti oko njihovog razvoja i naravi njihovih misija, s tim da je potonji bio dio NASA-inog projekta X-37 u kasnom 20. stoljeću te u konačnici evoluirao u projekt američkog ministarstva obrane 2004. godine. Boeingov X-37B, srodan Shenlong-u, priprema se isto tako za novi testni let 28. prosinca.

Kao što amaterski astronomi širom svijeta teoretiziraju o aktivnostima Shenlonga, Sjedinjene Države sa svojim Boeing X-37B održavaju diskretnu prisutnost u području svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu. Uzajamni nadzor između Kine i SAD-a, svaki koji čuva svoje projekte, potiče nagađanja međunarodne zajednice o njihovim tekućim i budućim aktivnostima u Zemljinoj orbiti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti