Kineska televizija objavila arhivske snimke Stephena Hawkinga

Hawking je Kinu posjetio nekoliko puta, a 2006. godine, tijekom trećeg posjeta razgovarao je s novinarima o svojim istraživanjima.

Ma.B. | 15.03.2018. / 09:01

Stephen Hawking u razgovoru s kineskim novinarima (Foto: screenshot/Reuters) (Foto: screenshot/Reuters)

Dok cijeli svijet žali zbog smrti velikog znanstvenika Stephena Hawkinga, objavljen je dio dragocjenih snimki Centralne kineske televizije koje slave život ovog izvanrednog čovjeka.

Hawking je Kinu posjetio nekoliko puta, a 2006. godine, tijekom trećeg posjeta razgovarao je s novinarima o svojim istraživanjima.

Iako je moje tijelo vrlo ograničeno, moj um je slobodan istraživati svemir, vratiti se na početak vremena i u crne rupe. Ne postoje ograničenja za ljudski duh, rekao je.

Unatoč velikom uspjehu koji je postigao, rekao je kako još ima puno posla i snova.

Kada izgubimo snove, umremo, dodao je Hawking , a na pitanje da se opiše u tri riječi odgovorio je: Ja sam optimističan, romantičan i tvrdoglav.

Podsjetimo, znameniti britanski teoretski fizičar Stephen Hawking umro je u dobi od 76 godina u svojoj kući u Cambridgeu. Svojim umom i osobnošću inspirirao je milijune ljudi.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Osim što je bio potpuno nepokretan i u kolicima, s vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa.

Najpopularnije mu je djelo znanstveni bestseler "Kratka povijest vremena" ("A Brief History of Time"), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti