Kinezi ulažu 182 milijarde dolara u povećanje brzine interneta

Kina će ove godine uložiti skoro 70 milijardi dolara, a tijekom sljedeće dvije još malo više od 112 milijardi za razvoj optike i brzih 4G mobilnih mreža.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2015. / 11:00

Kinezi ulažu 182 milijarde dolara u povećanje brzine interneta

Kina trenutno zauzima 82. mjesto na svijetu po prosječnim brzinama interneta, što je sporije od zemalja poput Malezije i Tajlanda te je vlada ove zemlje nedavno odlučila promijeniti situaciju i uložiti veliki novac u infrastrukturu i povećanje brzine interneta u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Prema Reutersu, to će biti ključni korak za drugu najveću svjetsku ekonomiju koja trenutno bilježi najslabiji rast posljednjih godina – umjesto proizvodnje jeftinog hardvera, Kina u sljedećih deset godina želi ostvariti veliki napredak u svemirskoj industriji, e-trgovini i bioinženjerstvu.

Je li ovo novi iPhone?

Da bi u tome uspjeli, prvo je potrebno pripremiti infrastrukturu za brzi internet te do kraja 2017. u povećanje brzine interneta Kina planira uložiti više od 182 milijarde dolara. Ove godine uložit će skoro 70 milijardi dolara, a tijekom sljedeće dvije još malo više od 112 milijardi za razvoj optike i brzih 4G mobilnih mreža. 'Internet i tehnologija ključni su katalizatori za napredak prema ekonomiji koja je organizirana oko servisa', komentirao je najavu ovih velikih ulaganja premijer Li Keqiang. Također, svoj udio u razvoju brzog interneta dat će i tri kineska mobilna operatera - China Mobile, China Unicom i China Telecom koji su najavili smanjenje cijena mobilnog interneta i skorašnje povećanje brzina mobilnog surfanja, kako bi privukli što veći broj korisnika na brže 4G mreže. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti