Kontroverzna aplikacija: Prijavite nepropisno parkirane automobile i zaradite novac

Putem besplatne aplikacije u Velikoj Britaniji svi će moći fotografirati i prijaviti nepropisno parkirane automobile i pri tome zaraditi 10 funti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.02.2017. / 08:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna britanska kompanija koja upravlja parkiralištima pronašla je novi način prijavljivanja (i kažnjavanja) nepropisno parkiranih automobila, odnosno vozila koja se zadržavaju na privatnim parkiralištima bez dozvole. Car Park Management (CPM) upravlja parkiralištima kompanija poput McDonald'sa i Tescoa u Velikoj Britaniji, a prošle godine predstavila je mobilnu aplikaciju koja svim korisnicima omogućuje prijavljivanje nepropisno parkiranih automobila, dok će osobe koje ih prijave zaraditi 10 funti, odnosno oko 90 kuna. Aplikacija je prvenstveno namijenjena manjim kompanijama koje ne mogu priuštiti čuvara parkirališta te će CPM kompanijama koje se registriraju za ovu aplikaciju poslati i znakove s kojima će sami moći označiti mjesta na kojima je parkiranje zabranjeno.

Kada netko parkira na mjestu na kojem je parkiranje zabranjeno, korisnici će putem ove aplikacije fotografirati automobil (s registarskom tablicom naravno) i tu fotografiju poslati CPM-u koji će poslati kaznu od 60 funti – ako se kazna ne plati u roku od dva tjedna, onda će se njen iznos povećati za još 40 funti. Nakon plaćanja kazne, osoba koja je prijavila nepropisno parkirani automobil dobit će deset funti. Iz CPM-a tvrde kako su podaci o korisnicima koji šalju fotografije potpuno povjerljivi, vozači neće znati tko ih je prijavio te garantiraju potpunu privatnost.

Dok neki smatraju kako bi ova aplikacija mogla utjecati na vozače (odnosno na njihov džep) koji će dobro razmisliti prije nego parkiraju na zabranjena mjesta, dio britanskih medija nazivao ju je 'receptom za katastrofu'. Osim što će sada korisnici obavljati 'prljave poslove za CPM', čime će se dodatno povećati njihov profit, na The Mirroru upozoravaju kako bi moglo doći do kaosa pa čak i fizičkog sukoba vozača s osobama koje im fotografiraju automobile kako bi ih prijavili, odnosno zaradili deset funti.
Biste li koristili ovakvu aplikaciju (i zaradili novac) da se pojavi i na našem tržištu?
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti