Korak do prestizanja Applea: Američki tehnološki div uskoro bi mogao postati najvrjednija kompanija na svijetu

Nakon odličnih rezultata u posljednjem kvartalu skočila je cijena dionice Microsofta, a njegova tržišna vrijednost približila se vrijednosti Applea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.10.2021. / 08:45

CEO Microsofta Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je Microsoft objavio poslovne rezultate za posljednji kvartal, cijena dionice porasla je na rekordnu razinu, a s njom i tržišna vrijednost kompanije. Investitori su i više nego zadovoljni prihodima u posljednjem kvartalu, koji su 22 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je na krilima odličnih brojki Microsoft zaključio uspješan dan na burzi s cijenom jedne dionice od 323,17 dolara.

Slika nije dostupna Tehnološke tvrtke "vladaju": Top 5 najboljih i najvrjednijih globalnih brandova dolazi iz IT sektora

To je porast od 4 posto u odnosu na dan ranije te se tržišna vrijednost tvrtke približila brojci od 2,5 bilijuna dolara, dok je tijekom ove godine dionica Microsofta porasla za čak 45 posto. Ono što je najzanimljivije jest da se Microsoft približio samo na korak do Applea, koji je i dalje najvrjednija kompanija na svijetu.

Tržišna vrijednost proizvođača iPhonea prilikom zatvaranja burze iznosila je 2,46 bilijuna dolara, a Microsoft je dan završio na 2,43 bilijuna dolara. Već danas ili tijekom sljedećih dana mogla bi se dogoditi velika promjena na listi i Microsoft možda preuzme prvu poziciju kao najvrjednija kompanija na svijetu, no jasno, vrlo je moguć i scenarij u kojem će Apple "obraniti" svoju poziciju i ostati ispred Microsofta.

Slika nije dostupna Recite zbogom zaporkama: Microsoftovi korisnici više ne moraju pamtiti komplicirane nizove slova i brojki

Kao razloge uspješnog kvartala, ali i pozitivne najave za aktualno tromjesečno razdoblje, analitičari iz UBS-a naglasili su povećanje prodajnih marži te povećanje prodaje licenci za Windows proizvođačima računala. Iako iz Microsofta očekuju "snažan kraj kalendarske godine", ponajviše na krilima rastuće potražnje za njihovim cloud uslugama, upozorili su na probleme s globalnim lancem nabave, koji bi mogli utjecati na proizvodnju i prodaju njihovih računala iz serije Surface te konzola Xbox.

Izvor: Reuters

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti