Microsoft se rješava zaporki, korisnici odsad mogu koristiti i druge metode ulaska na svoje korisničke račune

Microsoft je obznanio korisnicima da odsad mogu zaštititi svoje korisničke račune i bez zaporke te ulaziti u korisničke račune koristeći druge metode, poput otiska prsta ili aplikacija za autentifikaciju.

Branimir Vorša | 17.09.2021. / 10:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoftov najnoviji potez zapravo slijedi značajku koju su uveli za Microsoftove poslovne korisnike još u ožujku ove godine.

Problem sa zaporkama, naglašavaju u Microsoftu, jest taj što ih se može ukrasti, a kad su i dovoljno komplicirane da bi bile sigurne, onda ih je u pravilo teško zapamtiti. Za usporedbu, samo pravi korisnik računa može dati svoj otisak prsta ili reagirati korištenjem aplikacije za autentifikaciju na svojem mobitelu.

Ipak ostaje nejasno koliko je siguran račun korisnikav u slučaju da mobitel na kojem se nalazi aplikacija za autentifikaciju bude hakiran, bilo na daljinu ili nakon fizičke krađe.

Slika nije dostupna Nemojte si zabiti autogol: Stručnjaci upozoravaju zašto lozinke s nogometnom tematikom baš i nisu najbolji odabir

Isto tako, opcija prelaska sa zaporki na druge metode ulaska u korisničke račune Microsofta neće raditi na nekim starijim uređajima i platformama, uključujući Xbox 360 konzole, Office 2010 te operativne sustave Windows 8.1 ili ranije verzije.

Nitko ne voli zaporke. One su neprikladne. One su i glavni cilj kibernetičkih napada, rekao je u objavi na blogu Vasu Jakkal, potpredsjednik za sigurnost u Microsoftu.

Ipak, zaporke su godinama bile najvažniji sloj zaštite za sve u našim digitalnim životima, od emaila, preko bankovnih računa, kupovine online do računalnih igara. Od nas se očekuje da smišljamo kompleksne i jedinstvene zaporke, pamtimo ih te da ih često mijenjamo, no nitko to zapravo ne voli raditi, dodaje Jakkal.

Microsoft je sad to promijenio te poručio korisnicima da odsad mogu u potpunosti ukloniti zaporke sa svojih korisničkih računa te koristiti sigurnije metode za otključavanje istih.

Slika nije dostupna Lozinke polako odlaze u povijest! Google najavio veliku promjenu u načinu prijave na Gmail i druge servise

Koristite Microsoft Authenticator app, Windows Hello, sigurnosni ključ ili kod za potvrdu poslan na vaš mobitel ili email, kako biste se ulogirali u vaše omiljene aplikacije i servise, poput Microsoft Outlooka, Microsoft OneDrivea, Microsoft Family Saftey i drugih, piše Jakkal.

Iz Microsofta poručuju da korisnici koji prijeđu na korištenje korisničkih računa bez zaporki te nakon toga izgbe pristup aplikaciji za autentifikaciju, mogu posegnuti za nekoliko rezervnih opcija, koje uključuju prepoznavanje lica (tamo gdje je to moguće), fizički ključ ili korištenje SMS-a ili emaila. No dvije posljednje navedene opcije ujedno su i najčešća meta hakera. Osim toga, korištenjem dvostupanjske autentifikacije korisnici će trebati imati pristup i dvjema odvojenim metodama za povrat kontrole nad svojim korisničkim računom.

Ovaj potez Microsofta je znak stvari koje tek dolaze u online sigurnosti. Budućnost ulaska u osobne korisničke račune zasigurno će biti lišena zaporki, jer će se sve više sustava oslanjati na robusne autentifikacijske procedure radije nego tražiti od korisnika da koriste zaporke koje su često preslabe ili prekompleksne za zapamtiti, smatra stručnjak za kibernetičku sigurnost CyberNewsa, Mantas Sasnauskas.

Lozinka (Foto: Thinkstock) Zabrinjavajući podaci: Više od 300 tisuća ljudi i dalje koristi lozinke koje su kompromitirane

Sasnauskas dodaje i da će sve više tehnoloških kompanija krenuti u tom smjeru, jer je i Apple već dodao slične značajke u svoj operativni sustav iOS 15.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti