Korak do "svetog grala" u proizvodnji energije: Lasersko postrojenje u Kaliforniji uspjelo pokrenuti lančanu fuzijsku reakciju

Postrojenje sa supersnažnim laserima u Kaliforniji uspjelo je na trenutak koncentriranim zrakama pokrenuti lančanu fuzijsku reakciju. Iako je sve trajalo tek djelić sekunde, a prostor u kojem su laseri rekreirali moć Sunca veličine je širine vlasi ljudske kose, riječ je bila o samoodrživoj lančanoj reakciji.

Branimir Vorša | 23.08.2021. / 10:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Laseri američkog Nacionalnog postrojenja za paljenje (National Ignition Facility), koje zauzima prostor triju nogometnih igrališta, uspješno su rekreirali moć Sunca u sićušnoj, koncentriranoj točki koja nije šira od vlasi ljudske kose. Riječ je o značajnom koraku u istraživanju nuklearne fuzije, za koju se smatra da bi mogla riješiti većinu potreba čovječanstva za energijom, kao i pomoći u očuvanju okoliša.

Postrojenje se nalazi u sklopu kampusa američkog nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore na istočnom rubu metropleksa San Francisco Bay.

Moćne laserske zrake bile su usmjerene na sićušnu kuglicu promjera tek nekoliko milimetara, a reakcija koja je uslijedila izbacila je više od 10 bilijardi vata snage.

To zapravo predstavlja oko šest posto ukupne Sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje u bilo kojem trenutku, iako je sama reakcija trajala tek 100 bilijuntih dijelova sekunde. No čak i na tako sićušnoj vremenskoj mjeri znanstvenici su uspjeli zapaziti veliki pomak jer je usijana točka uspjela zapaliti samoodrživu reakciju spajajući više atoma vodika te nastavljajući proces proizvodnje energije.

Postizanje te faze zapaljenja ključan je trenutak prema ostvarenju proizvodnje energije pomoću fuzije.

Ovaj fenomenalni pomak dovodi nas primamljivo blizu pokazivanja novog izvora energije iz fuzijskih reaktora, baš kad je to planetu najpotrebnije, rekao je u priopćenju fizičar Arthur Turrell.

Današnje nuklearne elektrane rade na principu nuklearne fizije, odnosno procesa cijepanja atoma za proizvodnju energije. Fuzija je upravo suprotan proces, a njome se nastoji spajati atome vodika u helij jednako kao što se to događa u Suncu, pri čemu se oslobađaju ogromne količine energije.

Fuzija je svojevrsni sveti gral jer potencijalno zapravo može omogućiti neograničen izvor zelene energije s manje toksičnog otpada i sigurnosnih rizika za razliku od fizijskih reaktora.

Posljednjih nekoliko desetljeća deseci svjetskih laboratorija i postrojenja eksperimentirali su s različitim metodama postizanja nuklearne fuzije. Izazov nije samo postizanje fuzijske reakcije, nego da se to napravi tako da ta reakcija ne zahtijeva veću količinu ulazne energije od one koju ona oslobađa.

Kalifornijski eksperiment koji je proveden 8. kolovoza i dalje nije uspio proizvesti višak energije, odnosno navedeni je omjer negativan, ali je znanstvenike doveo praktički na korak do toga da izjednače ulaznu i izlaznu količinu energije.

Zanimljivo je i da postrojenje u kojem je napravljeno to najnovije postignuće na putu prema fuzijskoj energiji isprva uopće nije bilo namijenjeno tom istraživanju, već razvoju nuklearnog naoružanja.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti