Korejsko istraživanje otkrilo zanimljive podatke o zarazi omikronom u odnosu na deltu

U Južnoj Koreji je evidentirana relativno niska stopa težih slučajeva bolesti i smrtnih ishoda zahvaljujući raširenim mjerama fizičkog distanciranja i prilično oštrim mjerama testiranja i praćenja širenja zaraze.

Hina | 22.02.2022. / 11:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Vjerojatnost da će se u osoba zaraženih omikronom razviti teži oblik bolesti ili će umrijeti od njezinih posljedica manja je za gotovo 75 posto u odnosu na one koji se zaraze varijantom delta, rezultati su istraživanja koje su objavile zdravstvene vlasti Južne Koreje.

Studija Korejske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) provedena u prosincu prošle godine na 67.200 potvrđenih slučajeva zaraze pokazala je da težina bolesti i stopa smrtnosti od omikrona iznose u prosjeku 0,38 posto, odnosno 0,18 posto, u usporedbi s 1,4 posto i 0,7 posto za slučajeve zaraze deltom.

Slika nije dostupna Je li kraj pandemije na vidiku? Izjava šefa Moderne mnoge je vjerojatno iznenadila: "Mislim da postoji oko 80 posto šanse..."

KDCA je teške slučajeve klasificirao kao osobe hospitalizirane u jedinicama intenzivne skrbi.

Otprilike 56 posto od 1073 osobe koje su umrle tijekom posljednjih pet tjedana bilo je necijepljeno ili je primilo samo jednu dozu cjepiva, pokazala je studija, a 94 posto smrtnih slučajeva odnosi se na ljude u dobi od 60 ili više godina.

Više od 86 posto od 52 milijuna stanovnika Južne Koreje cijepljeno je dvjema dozama cjepiva, gotovo 60 posto ih je primilo i dopunsku ili booster dozu.

U Južnoj Koreji je evidentirana relativno niska stopa težih slučajeva bolesti i smrtnih ishoda zahvaljujući raširenim mjerama fizičkog distanciranja i prilično oštrim mjerama testiranja i praćenja širenja zaraze.

Varijanta omikron rezultirala je porastom broja slučajeva zaraze. Prošli je tjedan dnevni broj novozaraženih slučajeva premašio rekordnih 100.000, no vlasti su ipak odlučile postupno ublažiti mjere fizičkog distanciranja zbog niže stope smrtnosti, a jedan od razloga su i predsjednički izbori koji će se održati idući mjesec.

Slika nije dostupna Izraelska studija otkrila zanimljive podatke o dugoročnoj kvaliteti antitijela protiv bolesti COVID-19

Traženje kontakata i obvezna izolacija za cijepljene osobe je ukinuta, a uvedeni su samodijagnoza i liječenje kod kuće da bi se olakšao posao medicinskom osoblju. Ublažen je i strogi policijski sat, pa će u restoranima, koji će raditi sat dulje nego dosad, moći boraviti grupe od osam, umjesto dosadašnjih šest gostiju.

Policijski sat, koji je već dugo na snazi u zemlji, uoči izbora je postao vruć politički krumpir.

U međuvremenu vlasnici manjih poduzeća pozivaju na njegovo ukidanje, dok su istodobno neki stručnjaci upozorili na opterećenost zdravstvenog sustava.

U izvješću KDCA stoji da je u trećem tjednu siječnja omikron postao dominantna varijanta u zemlji te da je do prvog tjedna veljače u 90 posto slučajeva u populaciji prevladavala omikron varijanta.

Slika nije dostupna Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Evo zašto je zaraza omikron blaža od one delta-varijantom

KDCA je u ponedjeljak prijavio 99.444 nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 2.157,734, a od početka pandemije od posljedica covida umrlo je 7508 osoba.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti