Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Evo zašto je zaraza omikron blaža od one delta-varijantom

Delta se, po ovom istraživanju, pokazala 'uspješnijom' od omikrona kada je posrijedi sposobnost stanica da blokiraju proizvodnju interferona.

Hina | 02.02.2022. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici su identificirali mogući uzrok zbog kojega je zaraza omikronom blaža od zaraze ostalim varijantama koronavirusa.

Istraživanja su pokazala da je omikron osjetljiviji na imunosnu reakciju ljudi od delta varijante, objavili su istraživači iz Njemačke i Velike Britanije u časopisu Cell Research.

Slika nije dostupna Podvarijanta omikrona otkrivena u 57 zemalja: Koliko je opasnija od originalne varijante koronavirusa?

U našem istraživanju prvi je put objašnjeno zašto infekcije omikronom rjeđe izazivaju teške oblike bolesti, kazao je Martin Michaelis iz Odjela za bioznanost pri Sveučilištu u Kentu, čiji je tim proveo ovo istraživanje u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu.

Izgleda da omikron, suprotno od delte, ne uspijeva spriječiti zaražene stanice da proizvode i luče interferon, prirodni protein zaslužan za imunosni odgovor koji je prisutan u svim ljudskim stanicama.

Slika nije dostupna Stigla i u Hrvatsku: Dansko istraživanje upozorava na ključnu značajku podvarijante BA.2 zbog koje nitko nije siguran

Zaražene stanice proizvode interferon. Pojednostavljeno, ove tvari služe kao glasnici koji, među ostalim, informiraju ostale stanice o prisutnosti virusa.

Delta se, po ovom istraživanju, pokazala 'uspješnijom' od omikrona kada je posrijedi sposobnost stanica da blokiraju proizvodnju interferona.

Interferon je važan za nespecifičan imunosni odgovor, odnosno za vrlo brzu i općenitiju reakciju imunosnog sustava u borbi protiv patogena.

Nespecifični imunosni odgovor treba razlikovati od specifičnog imunosnog odgovora kojemu je potrebno više vremena da se aktivira.

Slika nije dostupna Znanstvenici pomno prate njezin razvoj: Što znamo o novoj varijanti BA.2?

Specifičnim imunosnim odgovorom stvaraju se antitijela koja postoje da bi borila protiv određenog patogena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti