Koristite WhatsApp? Ovo su neki od trikova koji nisu svima poznati, a uvelike će poboljšati iskustvo korištenja ove komunikacijske platforme

WhatsApp jedna je od najpopularnijih komunikacijskih platformi koja dolazi s brojnim opcijama koje korisnici mogu prilagoditi svojim potrebama i načinu korištenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2021. / 07:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

WhatsApp konstantno eksperimentira s novim opcijama te pokušava poboljšati iskustvo korištenja za oko dvije milijarde ljudi koji koriste ovu platformu. Korisnicima su dostupne različite opcije s kojima mogu prilagoditi WhatsApp svom načinu korištenja, no mnogi od njih nisu niti svjesni svih opcija koje mogu koristiti. Donosimo vam popis nekih takvih trikova, odnosno najzanimljivijih opcija koje možete koristiti na WhatsAppu.

Nestajuće poruke - ako aktivirate ovu opciju, poruke će iz razgovora s korisnicima same nestati nakon sedam dana, bez potrebe za njihovim brisanjem. Opcija se aktivira posebno za svakog korisnika s kojim razgovarate. Potrebno je kliknuti na njegovo ime, zatim na “nestajuće poruke” i označiti “uključeno”. Također, dostupna je i opcija samouništivih poruka koje nestaju nakon otvaranja sadržaja, a WhatsApp testira i mogućnost brisanja poruka nakon 24 sata i 90 dana.

Slika nije dostupna WhatsApp priprema hrpu novosti, jedna od njih mogla bi se svidjeti svima

Arhiviranje razgovora - dovoljno je samo potegnuti lijevo po razgovoru koji želite arhivirati i on će nestati s glavnog ekrana razgovora. Ovo je prilično korisna opcija za one koji imaju puno grupa ili pojedinačnih razgovora i žele ih se riješiti s glavnog ekrana, no ne i izbrisati. Ako arhivirane razgovore želite vratiti natrag, kliknite na opciju arhiviranih razgovora koja se nalazi u vrhu ekrana. Tu će se otvoriti popis arhiviranih razgovora - potez lijevim prstom preko razgovora otvara opcije dearhiviranja, odnosno tu možete očistiti razgovor ili ga u potpunosti izbrisati.

Backup - za backupiranje razgovora potrebno je ići na Postavke/Razgovori/Sigurnosna kopija razgovora. Možete uključiti auto pohranu ili odmah sami napraviti kopiju, no WhatsApp će vas pri tome upozoriti da sigurnosne kopije nisu zaštićene end-to-end enkripcijom dok su u Googleovom ili Appleovom oblaku, gdje se backupiraju.

Alati za blokiranje - dovoljno je otvoriti podatke o kontaktu i kliknuti na Blokiraj kontakt ili isto možete napraviti pod Postavke/Račun/Privatnost/Blokirani i tu kliknuti “Dodaj novi”. Na isti način, kroz postavke, možete i odblokirati osobe ako se predomislite.

Prebacivanje s Androida na iPhone - WhatsApp je nedavno napokon omogućio ovu opciju, no na početku samo na određenim Samsungovim uređajima te se nadamo da će ista opcija uskoro biti dostupna i na drugim telefonima. Sadržaj je moguće prebaciti samo kada je smartphone s Androidom povezan kabelom s iPhoneom, pri čemu se samo prebacivanje vrši putem QR koda.

Sigurnost - pod Postavke/Račun/Sigurnost aktivirajte opciju verifikacije u dva koraka koja će zahtijevati PIN pri ponovnoj registraciji vašeg broja telefona na WhatsAppu. Također, korisnici iPhonea mogu aktivirati FaceID, odnosno opciju prepoznavanja lica svaki put prilikom otvaranja WhatsAppa.

Izvještaj o računu - pod Postavke/Račun/Zatraži detalje o računu moguće je zatražiti izvještaj o svom računu na WhatsAppu. Taj izvještaj sadrži detalje i postavke kojima se može pristupiti s druge aplikacije ili ga prenijeti na nju, no on ne sadrži i razgovore, odnosno poslane i primljene poruke s WhatsAppa.

Postavke privatnosti - po defaultu, WhatsApp s osobama s kojima komunicirate dijeli više informacija poput jeste li pročitali poruke, kada ste je zadnji put vidjeli itd. Sve se te opcije mogu podesiti pod opcijama privatnosti, no računajte da ako isključite opciju potvrde o čitanju, kako drugi ne bi znali jeste li vidjeli poruke, niti vi nećete moći znati jesu li druge osobe pročitale poruke koje ste vi poslali. Također, treba naglasiti kako se potvrde o čitanju uvijek šalju za grupne razgovore.

Slika nije dostupna Izbrišite sve tragove: Poruke koje automatski nestaju na WhatsAppu mogle bi u budućnosti biti još korisnije

Dodavanje u listu kontakata putem QR koda - klikom na opciju skeniranja koja se nalazi pored vašeg imena, otvara se QR kod vašeg kontakta, ispod kojeg se nalazi opcija skeniraj s kojom se aktivira čitač QR kodova. Skeniranjem koda drugih korisnika otvara se opcija dodavanja kontaktima.

Upravljanje alatima pohrane i automatsko preuzimanje sadržaja - po defaultu, WhatsApp snima sve fotografije iz razgovora u fotografije snimljene vašom kamerom, čime se troši memorija. Pod opcijama Pohrana i podatkovni promet lako možete isključiti automatsko preuzimanje medija te općenito upravljati pohranom podataka.

Izvor: Wired
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti