Koronavirus širi naš riječnik: Čak je i klingonski jezik dobio neke nove, s pandemijom povezane, riječi

Klingonski jezik proširio je vokabular riječima poput qo'vID wa'maH Hut za COVID-19, odnosno qoro'na javtIm za koronavirus.

Hina | 07.03.2021. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Klingonski jezik, izmišljen za potrebe filmskog serijala Zvjezdanih staza, proširio je vokabular s nekoliko riječi povezanih s pandemijom koronavirusa, potvrdio je jedan od njegovih tečnih govornika.

Pandemija je zaokupila i sljedbenike klingonskog jezika, kazao je jezični stručnjak Zvjezdanih staza Lieven L. Litaer, koji je od izumitelja toga jezika američkog lingvista Marca Okranda zatražio jezične nadopune za pojmove poput COVID-19, koronavirus, nisam bolestan ili cijepljenje.

To su zadnje u nizu riječi koje su se pridružile klingonskom jeziku koji sada broji više od 4000 riječi. Izvorno klingonski je imao tek 1800 riječi u trenutku svoga nastanka 1985. godine, prema Litaeru.

Svake se godine dodaju nove riječi.

Litaer, koji sada predaje klingonski online, misli da na svijetu samo 20 do 30 ljudi tečno vlada tim jezikom s mnogo nezgodnih grlenih glasova.

Prema Institutu za klingonski jezik (KLI) do sada je prodano više od 300.000 primjeraka Okrandova Klingonskog rječnika.

Litaer, koji je rođen u Belgiji i živi u Njemačkoj, osvojio je 2019. njemačku nagradu za fantastiku zbog prijevoda dječje knjige "Mali princ" Antoinea de Saint-Exuperyja na klingonski.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti