Koza je u obitelj Perković došla sasvim slučajno, ali im osigurala svijetlu budućnost

Ove nedjelje gledatelji u novoj emisiji ''Startaj Hrvatska'' imaju priliku upoznati poduzetničku, ali i životnu priču braće Perković koji u malom slavonskom selu Retkovci na svom OPG-u nastoje održati posao svog oca i od kozjeg mlijeka praviti ukusan sir.

Zimo Zimo | 26.10.2022. / 13:46

Josip i Ivan Perković - 1 (Foto: Nova TV)

U srcu Slavonije, malenom selu pokraj Vinkovaca krije se poduzetnička priča iza koje stoji puno rada, odricanja, truda i prije svega ljubavi. Braća Josip i Ivan Perković su obiteljsku tradiciju uzgoja koza održali na životu, a koza je u njihovu obitelj došla sasvim slučajno.

Naša priča počela je zbog mene. Jedan je doktor mom ocu sugerirao da ako me želi spasiti, da pribavi kozu i da pijem sirovo kozje mlijeko. Moji su roditelji vidjeli da mi to mlijeko pomaže i trudili su se da moja ostala braća odrastu na svježem, domaćem, sirovom kozjem mlijeku, ispričao je Josip.

Kad su se doselili na imanje u Retkovce nisu imali zemlje, ali imali su kozu kojoj ni ne treba puno zemlje. Braća su odrasla na mlijeku koze Bijelke. Ona je bila i prva koza u stadu koja je s njima bila više od 20 godina.

Kandidati treće sezone Startaj Hrvatska Počinje nova sezona projekta "Startaj Hrvatska"

Kad smo počeli imati veće stado od 30-ak koza, mlijeko nam je bilo višak i tata nije znao što bi napravio s njim. Ljudi su počeli tatu ispitivati za svježe kozje mlijeko zbog zdravstvenih potreba i nekako smo tako pomalo počeli i s proizvodnjom sira, ispričao je Josip.

Planove za veću proizvodnju prekinuo je rat i očev odlazak u vojsku, ali čim se vratio san je zaživio. Koze su mu poslužile i za radnu terapiju.

Koze su mu bile preokupacija da razmišlja o životu u miru, rekao je Josip dodajući kako su to bila sretna vremena. Naime, nakon rata bez obzira na to kako bila teška situacija, kad nije bilo prihoda, a nas je četvero u školi, no kao dijete sjećam se da su to za nas bila sretna vremena, ispričao je Josip koji s bratom Ivanom sada proizvodi sireve.

U svom pristupu Perkovići se vode tradicijom, no godinama su prikupljali dodatna saznanja o tome što moderno tržište želi te su krenuli istraživati kako poboljšati vlastite recepture. Tako su osim ručno rađenog polutvrdog natur kozjeg sira nastale i druge dvije jednako kvalitetne i ukusne vrste: sir s vlascem i dimljeni.

Kako su njihova sretna vremena kasnije bila inspiracija za posao kojim se bave sada, ne propustite pogledati u novoj emisiji ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju na Novoj TV.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti