Kralj korporativnih lidera: On je najplaćeniji izvršni direktor prošle godine

Suosnivač i izvršni direktor Snapa Evan Spiegel, zahvaljujući velikoj nagradi zbog izlaska kompanije na burzu, prošle je godine zaradio više od pola milijarde dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2018. / 12:06

Evan Spiegel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kada je Snap prošle napokon izašao na burzu te je počelo trgovanje dionicama ove kompanije, vrijednost dionice iznosila je više od 27 dolara, a tržišna vrijednost kompanije iznosila je oko 30 milijardi dolara. Nešto više od godinu dana kasnije, iza Snapa je manje-više razočaravajuća godina tijekom koje je cijena dionica pala na samo 11 dolara, tržišna vrijednost kompanije iznosi manje od 14 milijardi dolara, a veliki broj korisnika razočaran je redizajnom ove društvene mreže koju su kritizirale i neke poznate osobe i influenceri poput Kylie Jenner. Samo jedan njen negativni tvit o Snapchatu srušio je vrijednost kompanije za čak 1,3 milijarde dolara.

Prema podacima Business Insidera, Snap je prošle godine ostvario gubitak od čak 720 milijuna dolara, no dok je ova kompanija u 2017. gubila novac, to se ne može reći za njenog suosnivača i izvršnog direktora Evana Spiegela koji je na Bloombergovoj listi najplaćenijih izvršnih direktora u SAD-u zauzeo uvjerljivo prvo mjesto.

Njegova zarada u 2017. tako je iznosila oko 504 milijuna dolara, dok je sljedeći najplaćaniji lider kompanija (u SAD-u) Scott Nuttall iz KKR & Co. koji je prošle godine zaradio skoro 214 milijuna dolara.

Što se Spiegela tiče, najviše novca dobio je kao nagradu za izlazak kompanije na burzu – više od 503 milijuna dolara, dok mu je sama plaća manja od sto tisuća dolara. Treba napomenuti kako je njegova zarada vezana uz 3 posto dionica kompanije te je prilikom izlaska na burzu ta vrijednost iznosila 636 milijuna dolara, a sada je pala na nešto više od 500 milijuna, no i to je dovoljno da ga Bloomberg proglasi "kraljem elitne grupe korporativnih lidera".

Što se tiče ostalih lidera tehnoloških kompanija s ove liste, na četvrtom mjestu nalazi se Elon Musk, šef Tesle koja je prošle godine zabilježila velike gubitke, no njen izvršni direktor ipak je zaradio više od 150 milijuna dolara, dok se na petom mjestu smjestio se Sundar Pichai koji je od Googlea dobio 121 milijun dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti