Kralju internetskog podzemlja prijeti doživotni zatvor!

Porota je Rossa Ulbrichta proglasila krivim za vođenje najveće internetske trgovine za prodaju droge i sada mu prijeti doživotni zatvor

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2015. / 11:22

Kralju internetskog podzemlja prijeti doživotni zatvor!

Ross Ulbricht za mnoge je prijatelje i poznanike godinama bio 'običan dečko iz susjedstva' te su se mnogi šokirali kada je u listopadu 2013. uhićen. On je osumnjičen da je vodio najveću online trgovinu za prodaju droge Silk Road zbog čega je prozvan 'kraljem internetskog podzemlja' i 'Walterom Whiteom internetskog podzemlja', a tijekom istrage policija je saznala da je Ulbricht putem interneta naručivao ubojstva osoba koje su htjele otkriti njegov identitet. Tijekom suđenja koje je nedavno održano, Ulbrichtova obrana priznala je kako je on zaista jedan od osnivača Silk Roada, no kao glavnog šefa ove online trgovine droge prozvali su Marka Karpelèsa. Ipak, dokazi koje je predočilo tužiteljstvo – koji uključuju Ulbrichtov dnevnik i milijune dolara u bitcoinima, pobili su iskaze obrane te ga je porota proglasila krivim po svim točkama optužnice (distribucija droge preko interneta, hakiranje računala, pranje novca itd.).

Osim droge, na Silk Roadu korisnici su nudili i druge usluge poput hakiranja profila na društvenim mrežama, hakirane račune Amazona i Netflixa pa čak i lažne putovnice i vozačke dozvole. Prije nego je policija zatvorila ovu stranicu, na njoj je okrenuto skoro 215 milijuna dolara, od čega je Silk Road od provizije zaradio više od 13 milijuna dolara. Izricanje kazne najavljeno je za 15. svibnja, a prema pisanju The Guardiana, prijeti mu kazna doživotnog zatvora (najmanje 20 godina), a trenutno je u tijeku još jedan postupak protiv Ulbrichta te na sudu u Baltimoreu traje suđenje zbog naručivanja ubojstava. Državni tužitelj Preet Bharara rekao je kako je ova odluka poruka svima koji se bave kriminalom na internetu te da kriminalci moraju shvatiti kako se ne mogu skrivati iza tzv. 'dark weba', kao što je to radio Ulbricht koji će ostatak života (ili njegov veći dio) vjerojatno provesti iza rešetaka. 

Foto: Free Ross

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti