Kreatori trljaju ruke: Od 1. veljače YouTube im nudi još jednu priliku za zaradu

YouTube će od kreatora zahtijevati pristanak na nove uvjete korištenja, što će im zauzvrat omogućiti još jedan oblik zarade na formatu kratkih videosadržaja, odnosno Shortsa.

Branimir Vorša | 10.01.2023. / 12:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Obećanje YouTubea iz rujna 2022. godine realizirat će se od 1. veljače ove godine, a riječ je o mogućnosti zarade za kreatore na toj videoplatformi koji objavljuju kratke videe, takozvane Shortse.

Riječ je o promjeni koja dolazi kao dio šire nadogradnje YouTubeova partnerskog programa, koji će zahtijevati od svih korisnika tog programa da potpišu nove uvjete ugovora, bez obzira na to žele li zaraditi novac od Shortsa ili ne.

  YouTube YouTube najavio promjene: Botovi bi korisnike mogli poslati na time-out

Format Shorts uveden je 2021. godine, a kreatori na YouTubeu neko su vrijeme mogli i zaraditi nešto novca od objava takvih videa, posredstvom opcija poput Super Chata i YouTubeova fonda za kreatore, no pokazalo se da takav oblik monetizacije nije ništa bolji od TikTokove, otkud su Shortsi i uvedeni kao novi format za korisnike YouTubea.

Ipak, YouTube sad donosi dijeljenje prihoda od oglašavanja s kreatorima i u Shortse. Dosad je to bio slučaj samo za kreatore klasičnih YT videoformata na toj platformi.

No ako to ne žele, kreatori se neće nužno morati uključiti u monetizaciju kratkih filmova. Iz YouTubea kažu da uvode modularni sustav za uvjete partnerskog programa, u kojem će svi članovi tog programa morati potpisati osnovni ugovor, koji diktira primjerice što možete objavljivati na web-mjestu i kako funkcionira plaćanje. Kreatori će imati vremena do 10. srpnja ove godine za prihvaćanje novih uvjeta ili će im u suprotnom biti isključena mogućnost ostvarenja prihoda preko platforme te će se morati ponovno prijaviti u partnerski program.

YouTube Iz YouTubea se pohvalili brojem pretplatnika: Sve ih je više spremno plaćati za uslugu koju koriste

Shorts ugovor, koji će biti dostupan 1. veljače, u osnovi kreatorima daje dio prihoda od oglasa koji se gledaju između videozapisa u Shorts Feedu. Postoji i dodatak za "komercijalne proizvode" kao što su članstva, Super Chatovi, Super naljepnice i Super zahvale, iako YouTube tvrdi da kreatori neće morati ponovno pristati na te uvjete korištenja ako su već uključili te značajke za svoj kanal.

Iz YouTubea ističu da će ovaj modularni pristup kreatorima omogućiti dodavanje novih prilika za unovčavanje u budućnosti bez potrebe za ažuriranjem ili izmjenama cijelog ugovora o unovčavanju. Napominju i da se kreatori mogu i isključiti iz određenih modula monetizacije nakon prijave za njih.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti