Kriptotokeni sloja 2 jašu na valu novog tržišnog zamaha

Layer 2 tokeni napreduju u ponovnom usponu kriptovaluta, potaknutom tržišnim optimizmom i obnovljenim interesom ulagača.

Branimir Vorša | 28.11.2023. / 14:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Usred ponovnog oživljavanja kriptotržišta, tokeni takozvanog sloja 2, povezani s projektima izgrađenima na vrhu blockchaina sloja 1 kao što su bitcoin i ethereum, doživljavaju obnovljeni interes. Očekivanje smanjenja troškova zaduživanja u SAD-u i potencijalnog američkog fonda kojim se trguje na burzi potaknulo je kriptotržište naviše od ljeta, pri čemu je Bitcoin dobio približno 50 posto na vrijednosti od kraja kolovoza.

Tokeni sloja 2, dizajnirani za povećanje brzine transakcija i smanjenje troškova, zajedno drže tržišnu kapitalizaciju od oko 14,3 milijardi dolara, što čini oko jednu desetinu vrijednosti ukupnog kriptotržišta, prema web-stranici CoinMarketCap.com.

Stotinu pokušaja, tek jedan uspješan

Slika nije dostupna Veliki vodič kripto pojmova: Sve što trebate znati na jednom mjestu

Matic, vodeći token sloja 2 s tržišnom kapitalizacijom od 6,9 milijardi dolara, porastao je za 20 posto na 0,74 dolara u posljednjih 30 dana, a koristi se na platformi Polygon, koja pak služi za ublažavanje zagušenja na mreži Ethereum.

Sljedeća četiri najveća tokena sloja 2, immutable, mantle, arbitrum i optimism, doživjela su porast u rasponu od 9 do 105 posto u posljednjih mjesec dana, trgujući po vrijednosti između 0,5 i 2 dolara svaki. Unatoč tim dobicima, svih pet tokena i dalje je u padu između 16 i 86 posto od svojih najviših vrijednosti svih vremena u posljednje dvije godine.

Ether, token sloja 1 povezan s Ethereum blockchainom, porastao je za 13,8 posto na 2028,80 dolara u posljednjih mjesec dana.

Tokeni sloja 2, karakterizirani svojom volatilnošću i slabim trgovanjem, predstavljaju izazov za ulagače, ističe Matteo Greco, istraživački analitičar Fineqia Internationala. U prosjeku rast nije održiv za te tokene (...) Stotinu pokušaja i samo jedan uspije, kaže.

Ekstremna volatilnost

Dok tokeni sloja 2 služe kao pokazatelji raspoloženja prema povezanim projektima, oni također pokazuju ekstremnu volatilnost i često zaostaju za širim tržišnim usponima i predvode padove tijekom tržišnih padova.

Unatoč tome što je zasjenjena u odnosu na glavne kriptovalute poput bitcoina, spekulativna privlačnost tokena sloja 2 privlači aktivne trgovce željne kapitaliziranja tržišnog zamaha.

Joshua Peck, glavni investicijski direktor u TrueCode Capitalu, naglašava potencijal za značajna kretanja njihovih cijena. Za token koji je pao za 97 posto nije potreban veliki priljev kapitala da bi skočio tri puta, četiri puta, pet puta u cijeni, smatra Peck.

Slika nije dostupna Bitcoin se vratio: Cijena najveće kriptovalute se više nego udvostručila od početka godine, a stručnjaci predviđaju i daljnji rast

Budućnost tokena sloja 2 ostaje neizvjesna usred pretrpanog tržišta, a analitičari raspravljaju o njihovu značaju u širenju praktične primjene blockchainova. Alyse Killeen, managing partner u Stillmarku, priznaje trenutačnu neozbiljnost tog sektora, ali ističe važnost identificiranja tih projekata s opipljivim slučajevima upotrebe, za njihov dugoročni opstanak.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti