Lansirana crowdfunding kampanja projekta Hrvatska – startup nacija

Cilj projekta je edukacija građana, privlačenje investicija i promocija startupa kao oblika poduzetništva koji ima veliki potencijal za pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.04.2018. / 09:50

Igor Jugo (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Kada smo prije mjesec dana razgovarali s Igorom Jugom, doktorom znanosti s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci i pokretačem projekta Hrvatska – startup nacija, najavio je kako uskoro možemo očekivati veliku konferenciju na kojoj će projekt i Indiegogo kampanja za financiranje projekta biti službeno predstavljeni.

Predstavljanje i lansiranje crowdfunding kampanje održano u je četvrtak u prostoru HUB385 te je Igor Jugo najavio tri faze ovog projekta čiji je cilj značajno povećati broj startupa koji se godišnje pokreću u Hrvatskoj:

1) Edukaciju 400 građana u cijeloj RH o svim ključnim aspektima pokretanja startupa prema Lean Startup metodologiji – rezultat ove faze bit će, pored velikog broja educiranih građana, 400 novih startup projekata (u pripremnoj fazi),

2) Organizaciju mentorske konferencije – otprilike 10% najboljih ideja bit će odabrano za mentorsku konferenciju gdje će dobiti korisna predavanja i savjete od stručnjaka iz grana industrije kojima se startup bavi – kako bi im pomogli u sljedećoj fazi razvoja

3) Organizaciju investitorske konferencije – kako bi najbolji od najboljih dobili priliku prezentirati svoje ideje i dobiti prve investicije.

Cilj projekta je privlačenje investicija i promocija startupa kao oblika poduzetništva koji ima veliki potencijal za pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Po provedbi projekta Hrvatska će imati bazu od 400 građana koji su upućeni u osnove pokretanja startupa, ali i koji su usvojili vještinu primjene Lean Startup pristupa, koja se temelji na tehnikama Lean proizvodnje – odnosno optimizaciji poslovnih procesa, što bi trebalo pružiti pozitivan utjecaj na način rada postojećih i budućih poduzetnika.

Također, jedna od prednosti ovog projekta trebalo bi biti i bolje iskorištavanje poticaja za nove poduzetnike jer ovaj program poučava građane kako napraviti one prve, najvažnije korake u poduzetništvu.

Ambicije projekta Igora Juga iznimno su velika te se nada kako će Hrvatska – startup nacija pomoći u otkrivanju prvog hrvatskog startupa vrijednog više od milijarde dolara, a ako samo jedan posto pokrenutih startup kompanija postanu globalno uspješne kao što su Replsy, Agrivi ili Five to će značiti otvaranje stotina radnih mjesta, smatra osnivač ovog projekta.

Svi zainteresirani pojedinci, tvrtke i predstavnici institucija koji žele sudjelovati u stvaranju Hrvatske – startup nacije i financijski podržati projekt to mogu učiniti putem ovog linka.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti