Lansiranje rakete Miura-1 prekinuto u posljednji trenutak

Španjolski startup PLD Space odustao je od probnog lansiranja svoje višekratne rakete Miura-1 u posljednji trenutak rano u subotu, pokazao je prijenos uživo na Internetu.

Hina | 17.06.2023. / 08:20

Lansiranje astronauta u svemir (Foto: Afp)

Lansiranje u Huelvi na jugozapadu Španjolske prekinuto je nakon što je odbrojavanje doseglo nulu, s plamenom i dimom koji su nakratko sukljali postrance s lansirne rampe, pokazuju slike.

Nije bilo trenutnog objašnjenja za gašenje motora, a čini se kako je lansirna raketa ostala netaknuta.

Lansiranje rakete Nuri Južna Koreja lansirala svoju svemirsku raketu Nuri

Haven-1 Američki startup surađuje sa SpaceX-im i ima velike planove: Već za 2 godine mogli bi lansirati privatnu svemirsku postaju

Suborbitalna misija iz vojnog svemirskog istraživačkog centra bila bi prva takve vrste u zapadnoj Europi koju je provela privatna tvrtka.

Napori Europe da razvije sposobnosti za slanje malih satelita u svemir u fokusu su nakon neuspjelog lansiranja orbitalne rakete Virgin Orbita iz Britanije u siječnju.

Raketa Miura-1 tvrtke PLD Space, nazvana po pasmini borbenih bikova, visoka je poput trokatnice i ima kapacitet tereta od 100 kilograma. Također se može koristiti za izvođenje eksperimenata bez gravitacije.

Prethodni pokušaj provedbe suborbitalne probne misije krajem svibnja odgođen je zbog jakih vjetrova na velikim visinama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti