Lažna cjepiva: Više od 800 ljudi u ovoj zemlji cijepljeno je običnom vodom, a ne cjepivom protiv COVID-a

Slaba opskrba cjepivom protiv COVID-19, traljava organizacija i ogromni redovi u centrima za cijepljenje plodno su tlo za prijevare u siromašnim zemljama. Slučaj iz Ugande gdje je više od 800 osoba platilo cjepivo, a zapravo je primilo vodu, samo je dokaz toga.

Branimir Vorša | 22.07.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najmanje 800 osoba cijepljeno je lažnim cjepivom protiv COVID-19 koje u Ugandi prodaje skupina prevaranata. Tamošnje vlasti izvijestile su da se lažno cjepivo u sebi sadrži manje-više čistu vodu. Žrtvama prijevare preporučili su da se cijepe legalno i besplatno.

Što se skupine prevaranata tiče, oni su uhićeni krajem lipnja, a prema dokumentima koji su zaplijenjeni tijekom njihova uhićenja, dalo se zaključiti da je najmanje 812 osoba primilo lažno COVID-19 cjepivo.

Prevarantska kriminalna skupina djelovala je u glavnom gradu Ugande Kampali, a činile su je najmanje dvije medicinske sestre te muškarac koji se predstavljao kao liječnik. Medicinske sestre su uhićene, no liječnik je vlastima pobjegao i još se nalazi u bijegu.

Tijekom uhićenja zaplijenjene su bočice s lažnim cjepivom vrlo slične onim AstraZenece koje proizvodi indijski Institut za serume. Vlasti Ugande poslale su nekoliko bočica u Indiju na provjeru, a zauzvrat su dobili odgovor da te bočice nisu proizvedene u Indiji te da navedeni institut nema nikakve veze sa sumnjivim cjepivima koja se dilaju po Ugandi.

Postojao je trenutak neizvjesnosti jednom kad je utvrđeno da je cjepivo lažno jer se nije znalo što su prevaranti ubrizgavali žrtvama u ruku. Ipak, nakon provedene kemijske analize vlasti su utvrdile da je riječ zapravo o vodi i da je sadržaj "cjepiva" bezopasan.

Vlasti Ugande pozvale su žrtve da se ponovno cijepe, ali ovaj put na legitimnim mjestima i posve besplatno.

Od izbijanja pandemije novog koronavirusa u Ugandi je zabilježeno 90.000 slučajeva zaraze te više od 2400 smrtnih slučajeva, no kako je u toj zemlji testiranje na koronavirus vrlo slabo, strahuje se da je stvarno stanje kudikamo gore.

Proces cijepljenja stanovništva u toj zemlji odvija se katastrofalno sporo, čemu pridonosi i neadekvatna dostava cjepiva preko UN-ova programa za dijeljenje cjepiva COVAX koji je usmjeren prema siromašnim zemljama svijeta. Čitav taj traljavi proces prouzročio je ogromne redove u centrima za cijepljenje te omogućio prevarantima da zarade na ljudima koji se pošto-poto žele cijepiti i zaštititi od opasnog virusa.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti