Legalizacija kanabisa dovela je do opasne pojave, pogotovo među djecom

Kanabis je legaliziran u 26 američkih država, Kanadi, a može se legalno kupiti u još nekim državama u svijetu, poput Španjolske, Nizozemske i Tajlanda.

Hina | 28.07.2023. / 08:18

Žena priprema joint, ilustracija
Žena priprema joint, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iza porasta slučajeva trovanja kanabisom, čak i među djecom, mogla bi stajati njegova dekriminalizacija, kažu australski istraživači.

Rezultati su to 30 odvojenih studija o legalizaciji kanabisa i njegovu utjecaju na akutna trovanja koje su analizirali istraživači sa Sveučilišta u Sydneyju, a svoja su opažanja objavili u časopisu Addiction.

Žena priprema joint, ilustracija Je li kanabis ključ za višestruke orgazme kod žena? Evo što sugerira najnovija studija

Nalazi ukazuju na opći porast stope trovanja kanabisom nakon njegove legalizacije ili dekriminalizacije.

Očigledan je i porast trovanja među djecom s obzirom na to da su ublažena pravila pa je na tržištu sve više grickalica s kanabisom.

Čini se da su povećana dostupnost i konzumiranje namirnica s kanabisom znatno utjecali na porast slučajeva trovanja, osobito među djecom, rekla je Rose Cairns s australskog sveučilišta, osobito pritom upozorivši na gumene bombone i čokoladu.

Općenito gledajući, konzumiranje umjesto pušenja kanabisa nosi i veći rizik od trovanja jer su neki ljudi skloni konzumirati veće količine namirnica s tom supstancom. Treba imati na umu da je, kad je konzumacija kanabisa posrijedi, potrebno više vremena da se počnu manifestirati njegovi efekti.

Liječnik pregledava snimku pluća, ilustracija Znanstvenici upozoravaju na potencijalnu opasnost pušenja marihuane, a nema veze s njezinim narkotičkim učincima

Trovanje kanabisom može prouzročiti letargiju, pospanost, vrtoglavicu, povišeni krvni tlak, lupanje srca, tahikardiju, mučninu, povraćanje, razdražljivost i uznemirenost. Teški slučajevi mogu rezultirati i komom.

Istraživanje i analiza obuhvatili su područje Sjeverne Amerike.

Ondje je u 26 američkih država i administrativnih regija dopuštena rekreacijska upotrebu droge. Isto je i u Kanadi.

Kanabis se u rekreacijske svrhe može legalno kupiti u još nekim državama u svijetu, poput Španjolske, Nizozemske i Tajlanda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti