Legenda gamerskog tržišta upozorio na veliki potencijalni problem na tržištu videoigara

Ako developerima u većem fokusu budu monetizacija i NFT, mogli bi zapostaviti ono najvažnije pri razvoju igara - njihova igrivost i zabava.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2022. / 13:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sid Meier jako je dobro poznato ime u svijetu videoigara. Generacije su uživale i još uživaju u njegovoj igri “Civilizacija” koja je izdana prije 30 godina. No kako se vremena mijenjaju, tako se mijenja i ova industrija, a u nedavnom razgovoru za medije Meier je upozorio na neke opasnosti koje prijete na ovom tržištu.

Slika nije dostupna Budućnost industrije videoigara leži u NFT-u?

Kao problem naveo je monetizaciju i NFT jer se u posljednje vrijeme čini kako su neki izdavači zaboravili na smisao igara te im je u prvom planu sada monetizacija, a ne razvoj igara u kojima je glavni fokus na igrivosti i zabavi. Kaže kako, pored toliko različitih vrsta zabave koje su danas dostupne, moramo biti sigurni da naše igre budu visokokvalitetne i zabavne za igranje.

Iako smatra kako je tržište trenutačno u dobroj poziciji, naglašava kako bi developeri koji su danas sve više okrenuti razmišljaju o načinima zarade, gameplay mogli staviti u drugi plan. To bi bila velika pogreška jer je igrivost motor koji održava gamere sretnima i glavni je izvor zabave te je upravo to ono što je jedinstveno i posebno za igre kao oblik zabave.

Slika nije dostupna Godina NFT-a: Na virtualnu imovinu u 2021. potrošeno je skoro 27 milijardi dolara

Tijekom posljednjih godina brojne gamerske kompanije proširile su mogućnosti monetizacije uvođenjem mikrotransakcija i kupovine unutar aplikacija, a dio njih okrenuo se i NFT-u i počeo prodavati nezamjenjive tokene povezane s popularnim igrama. To je izazvalo nezadovoljstvo kod dijela korisnika pa su npr. EA i Team17 od takvog novog načina zarade na svojim korisnicima odustali.

Izvor: Eurogamer
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti