Galerija

Američko Ministastvo obrane prošle je godine u kolovozu utemeljilo radnu skupinu koja je trebala istraživati "neidentificirane zračne fenomene" odnosno NLO-e. Gotovo godinu dana nakon početka rada, radna je skupina objavila izvještaj koji su mnogi jedva čekali.

No, umjesto da u izvještaju napokon otkrijemo što su to američki vojnici i piloti viđali i susretali, u izvještaju se navodi kako "američka vlada ne može objasniti 143 od 144 slučaja prijave nepoznatog letećeg objekta".

Izvještaj je trebao rasvjetliti tajanstvene pojave desetaka letećih objekata koje su američki piloti prijavljivali od 2004. do 2021. godine, ali, kako se navodi u izještaju "nisu imali dovoljno podataka" kako bi ih nazvali drugačije nego - neidentificirani zračni fenomeni.

Jedini slučaj koji su uspjeli identificirati odnosi se na veliki ispuhani balon.

I dok se u izvještaju navodi kako je "neobična" aktivnost prijavljivana u više navrata, radna skupina dodaje i kako nedostatak podataka čini nemogućim procijeniti radi li se možda o kakvim greškama ili lažnim prijavama.

U ograničenom broju slučajeva, prijavljeni neidentificirani zračni fenomen, čini se, ima neobične letne karakteristike. Točnije, u 18 slučajeva prijavljeni su "neobično kretanje" koje uključuje i veliko ubrzanje. To može biti rezultat greške u senzorima ili krive percepcije osobe koja promatra situaciju te zahtjevaju dodatne ozbiljne analize, stoji u izvještaju.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se u izvještaju ni jednom riječi ne spominju izvanzemaljci kao izvor tih nerazjašnjenih situacija. No, isto se tako navodi kako bi "fenomen mogao biti iznad vladinih mogućnosti da indentificiraju te objekte". Dodaje se i kako ti fenomeni predstavljaju sigurnosni problem te ih treba dodatno istražiti. Naime, u 11 slučajeva fenomeni su se veoma približili vojnim zrakoplovima.

Podsjetimo, prije nekoliko godina u javnosti su se pojavili videi snimljeni u vojnim zrakoplovima koji prikazuju neobične objekte na nebu. Pentagon je prvotno zanijekao originalnost tih videa, da bi ih potom ipak potvrdio i službeno objavio uz napomenu kako se na videu vidi "neidentificiran zračni fenomen". Ni u ovom izvještaju nisu navedena nikakva objašnjenja onoga što se na tim videima moglo vidjeti.

Iako radna skupina nije pojasnila što se to, s vremena na vrijeme, pojavljuje na američkom nebu, potaknula je neke promjene u američkom odnosu prema takvim fenomenima.

Tako je iz Pentagona objavljeno kako su dobili upute da naprave novu kolekciju strategija kojima bi se standardiziralo prijavljivanje takvih, neidentificiranih fenomena, kako bi buduće istrage temeljile na istim, i po mogućnosti, znanstveno dokazanim informacijama, a ne samo prijavama očevidaca. Što će napraviti i kako će to utjecati na buduće pojave, prijave i identifikaciju neidentificiranih zračnih fenomena, trebali bismo znati u sljedeća tri mjeseca. Naime, u tom roku bi o svom napretku trebali obavijestiti američki Kongres.