Ljubav prema alkoholu nije samo ljudska karakteristika, i životinje se vole "opijati"

Životinje koje konzumiraju etanol zapravo imaju suprotan problem od onoga s kojim se susreću ljudi.

Martina Čizmić | 09.11.2024. / 08:53

Pijana mačka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ljudi već stoljećima konzumiraju različite vrste alkohola. No znanstvenici su dosad vjerovali kako je namjerna konzumacija alkohola isključivo ljudska karakteristika.

Međutim, istraživanje objavljeno u časopisu Trends in Ecology & Evolution otkriva, kako i životinje zapravo vole konzumirati "alkohol".

Što to zapravo znači? Već su zabilježeni slučajevi u kojima su životinje konzumirale voće i žitarice koje su fermentirale i tako se opile etanolom, vrstom alkohola koja nastaje fermentacijom šećera. No smatralo se kako je do "opijanja" došlo slučajno. Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Exeteru bacilo je novo svjetlo na tu teoriju.

Zdravica, ilustracija Velika analiza razotkrila mit o konzumaciji alkohola: "Važno je da potrošači budu svjesni toga"

Naime, bihevioralna ekologinja Kimberly Hockings, viša autorica rada, otkrila je kako je etanol prisutan u gotovo svakom okolišu pa ga konzumira i većina životinja koje se hrane voćem.

Pojasnila je da voće, kako stari, u kombinaciji s kvascima u zraku i na samoj površini voća, pretvaraju šećer iz tih plodova u etanol. Razina alkohola je relativno niska, tek 1 do 2 posto, što je manje od razine alkohola koje se može pronaći u pivu. Ali za malu životinju ili pticu, to je dovoljno da se "opije".

Nije korisno biti pijan dok se penjete po drveću ili dok ste noću okruženi grabežljivcima - to je recept da se vaši geni ne prenose dalje, ističe koautor i profesor molekularne ekologije Matthew Carrigan s Fakulteta središnje Floride.

Dodaje kako životinje koje konzumiraju takvo voće i etanol, zapravo imaju suprotan problem od onog s kojim se susreću ljudi.

Za razliku od ljudi koji se žele opiti, ali zapravo ne žele kalorije - iz neljudske perspektive, životinje žele kalorije, ali ne i opijenost, pojašnjava Carrigan.

Stoga su neke životinje razvile gene koji im pomažu da razgrade etanol bez da se napiju. Tako mogu iskoristiti sve prednosti veoma zrelog voća punog šećera, a da pri tome ne ugroze vlastiti sigurnost jer su pod utjecajem alkohola. Druge koriste etanol kao svojevrsni dezificijens za svoj probavni sustav i kako bi spriječili da plijesan zarazi njihove jazbine unutar drveća.

S druge strane primati, poput čimpanza i kapucina, koji su društvene životinje, možda mogu dodatno profitirati od osjećaja "opijenosti".

Par na večeri, ilustracija Pokušavate ostati trudni? Znanstvenici savjetuju da preskočite ovu, mnogima omiljenu, aktivnost

To bi potencijalno moglo ponuditi prednosti, rekla je bihevioralna ekologinja i prva autorica Anna Bowland sa Sveučilišta Exeter. S kognitivne strane, iznesene su ideje da etanol može pokrenuti endorfinski i dopaminski sustav, što dovodi do osjećaja opuštenosti koji bi mogli imati koristi u smislu društvenosti.

A društveno "opijenje" moglo bi biti korisno za razumne zajednice: među našom granom primata, antropolozi vjeruju da je društveno opijanje pomoglo olakšati ili čak uzrokovati formiranje prvih gradova.

Široki eko-evolucijski pogled na upotrebu alkohola sugerira da etanol nije niti rijedak niti se jednostavno izbjegava. Može biti otrovan, ali i štititi od 'konkurentnih' organizama, a metaboličke prilagodbe na etanol mogu povećati resurse koji životinji daju kalorije. To nas navodi da preispitamo ekološku ulogu i evolucijski utjecaj etanola na prirodu, zaključuju na kraju u studiji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti