Lov na pripadnike DarkSide mreže kibernetičkih kriminalaca: SAD nude 10 milijuna dolara za informacije

Američke vlasti nude sve veće novčane nagrade za informacije koje mogu dovesti do lociranja, uhićenja i osuđujuće sudske presude kibernetičkih kriminalaca.

Branimir Vorša | 05.11.2021. / 15:19

Hakeri (Foto: Getty images)

Američki State Department u četvrtak je najavio novčanu nagradu od 10 milijuna dolara za informacije koje mogu dovesti to identifikacije ili lokacije bilo koje osobe koja ima ključno vodeću ulogu u organizaciji kibernetičkog kriminala DarkSide. FBI smatra da DarkSide djeluje iz Rusije.

FBI isto tako smatra da je DarkSide bio odgovoran za kibernetički napad na Colonial Pipeline u svibnju, što je rezultiralo gašenjem opskrbe na više dana i trenutnim porastom cijena plina, paničnim kupovanjem te lokaliziranim nestašicama goriva na jugoistoku SAD-a.

Slika nije dostupna Hakeri ransomwareom blokirali američki naftovod i pokazali koliko je zapravo ključna infrastruktura ranjiva

Američki State Department isto tako je rekao da nudi nagradu i do pet milijuna dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja ili sudske kazne u bilo kojoj zemlji bilo koje osobe koja pokušava sudjelovati u incidentu s DarkSideovim ransomwareom.

U priopćenju State Departmenta istaknuli su da na taj način pokazuju svoju predanost zaštiti žrtava ransomware napada diljem svijeta od eksploatacije kibernetičkih kriminalaca.

Slika nije dostupna Hakeri ransomwareom blokirali američki naftovod i pokazali koliko je zapravo ključna infrastruktura ranjiva

Colonial Pipeline je istaknuo da su hakerima bili primorani isplatiti pet milijuna dolara u bitcoinu kako bi vratili pristup svojim sustavima. Američko ministarstvo pravosuđa uspjelo je vratiti tek 2,3 milijuna dolara od navedenog iznosa otkupnine.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti