Macron popustio Trumpu: Francuska "pauzira" naplatu digitalnog poreza

Francuska ne odustaje od naplate digitalnog poreza, ali će, kako bi se dogovorila s SAD-om i izbjegla sankcije, "pauzirati" do kraja godine.

Martina Čizmić | 22.01.2020. / 09:23

Emmanuel Macron i Donald Trump (Foto: AFP)

Francuska ove godine namjerava obustaviti naplatu digitalnog poreza kako bi izbjegla američke sankcije i dala više vremena za pronalaženje globalnog sporazuma u sklopu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Porez ostaje, ali plaćanje rata predviđenih u travnju i studenome obustavljeno je kako bi se dalo vremena za pregovore u OECD-u, objasnio je francuski izvor dan nakon telefonskog razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog Donalda Trumpa.

O tome će u srijedu u Davosu razgovarati francuski ministar financija Bruno Le Maire i američki kolega Steven Mnuchin, čija zemlja prijeti Parizu sankcijama.

Emanuel Macron i Mark Zuckerberg Žalopojka velikih kompanija: Francuski digitalni porez nije pravedan

Emmanuel Macron i Donald Trump Macronova pljuska Trumpu: Uveli digitalni porez kojim će velikim IT tvrtkama uzeti barem 500 milijuna eura godišnje

Francuska je u srpnju odlučila uvesti porez od tri posto na prihode od pružanja digitalnih usluga u zemlji tvrtkama koje ostvaruju prihode veće od 25 milijuna eura u Francuskoj i 750 milijuna eura u svijetu.

Washington je zaprijetio da će zbog toga nametnuti carine na francuske proizvode.

Prema drugom izvoru bliskom pregovorima, Francuska će tako obustaviti plaćanje predujma poreza predviđenog za travanj i ostatak koji bi tvrtke trebale platiti u studenome.

U razgovoru za Wall Street Journal, u sklopu Gospodarskog foruma u Davosu, američki ministar financija Mnuchin "francuski prijedlog opisao je kao početak rješenja", uoči susreta s Le Maireom i glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti