Mariborsko superračunalo HPC RIVR među 40 najjačih na svijetu

Izgradnju mariborskog superračunala sufinancirala je Europska unija u sklopu svog projekta "Nadgradnje nacionalnih istraživačkih infrastruktura" .

Martina Čizmić | 28.11.2019. / 10:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Mariboru je u srijedu simboličkim pritiskom na tipku pokrenuto Superračunalo HPC RIVR @ UM, na čijem se temelju do kraja iduće godine treba razviti superračunalni sustav koji će biti među 40 najjačih na svijetu.

Računski kapacitet prototipa s radnim nazivom Maister je do 244 TeraFLOPS, dok će primarno superračunalo biti 50 puta jače, kazao je prorektor Sveučilišta u Mariboru Miralem Hadžiselimović, na svečanosti simboličkog pokretanja tog projekta kojemu su nazočili i premijer Marjan Šarec te ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Usporedno s radom na superračunalnom sustavu u Mariboru radi se na izradi sistema servera za pristup tom sustavu, što je povjereno Fakultetu za informatiku u Novom Mestu.

Vrijednost svih radova na projektu izrade i dogradnje mariborskog superračunala, čiji prototip ima radni naziv "Vega", iznosi oko 20 milijuna eura, od čega je većina sredstava osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvitak.

Rektor mariborskog sveučilišta Zdravko Kačič kazao je da se radi o projektu važnom za svu Sloveniju, njezine znanstvene ustanove i ekonomiju, osobito jer će gospodarstvo u toj slovenskoj regiji postaviti u novu ulogu, kad će i vlastitim znanjem moći konkurirati razvijenijim sredinama u Europi i svijetu, dok je premijer Marjan Šarec kazao da mariborska regija na taj način ulazi u digitalno razdoblje.

Mariborski superračunalni sistem nastaje u okviru europskog projekta "Nadgradnja nacionalnih istraživačkih infrastruktura" (HPC RIVR) i jedan je od osam takvih sustava čija gradnja u Europi je trenutačno u tijeku.

Cilj je programa HPC RIVR da Europska unija u konačnoj fazi dobije deset takvih sustava kako bi se na tom polju približila SAD-u, Japanu i Kini, vodećim zemljama na tom području.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti