Matevž Lenarčič preletio skoro pola puta oko svijeta

Matevž Lenarčič preletio skoro pola puta oko svijeta.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 06.04.2016. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Slovenski pilot Matevž Lenarčič je na Havajima, gdje je sa svojom ultralaganom letjelicom Dynamyc WT9 pristao nakon 17 sati leta iz Watsonvilla u Kaliforniji. Let do Havaja je, prema riječima pilota, bio zasigurno najteži do sada.

Ovoga puta poteškoće nije uzrokovalo vrijeme, nego problemi sa kontrolom leta u San Franciscu i velika gužva za vrijeme pristajanja u zračnoj luci Kahalui na Havajima. Prije nego što u četvrtak ujutro, po srednjoevropskom vremenu, nastavi let preko Tihog oceana slovenski pilot mora dobiti dozvole i riješiti pitanje snabdijevanja gorivom, na slijedećim postajama na Pacifiku.

Matevž Lenarčič je na put oko svijeta krenuo 25. ožujka iz Portoroža. Njegova misija ima znanstveno-istraživački i ekološki značaj a cilj mu je prikupiti što više podataka o stupnju zagađenosti zraka. Iz podataka o raspoloživim mjerenjima koncentracija crnog ugljika na putu, kojeg je do sada preletio, očigledno je da su najveće vrednosti toga zagađivača zabilježene iznad Zelenortskih otoka i Texasa. Podaci o mjerenjima su vidljivi na stranici misije www.worldgreenflight.com.

Slijedeća postaja na putu Matevža Lenarčiča su Marshallovi otoci, 3800 kilometara udaljeni od Havaja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti