Slovenski pilot Matevž Lenarčič je na Havajima, gdje je sa svojom ultralaganom letjelicom Dynamyc WT9 pristao nakon 17 sati leta iz Watsonvilla u Kaliforniji. Let do Havaja je, prema riječima pilota, bio zasigurno najteži do sada.

Ovoga puta poteškoće nije uzrokovalo vrijeme, nego problemi sa kontrolom leta u San Franciscu i velika gužva za vrijeme pristajanja u zračnoj luci Kahalui na Havajima. Prije nego što u četvrtak ujutro, po srednjoevropskom vremenu, nastavi let preko Tihog oceana slovenski pilot mora dobiti dozvole i riješiti pitanje snabdijevanja gorivom, na slijedećim postajama na Pacifiku.

Matevž Lenarčič je na put oko svijeta krenuo 25. ožujka iz Portoroža. Njegova misija ima znanstveno-istraživački i ekološki značaj a cilj mu je prikupiti što više podataka o stupnju zagađenosti zraka. Iz podataka o raspoloživim mjerenjima koncentracija crnog ugljika na putu, kojeg je do sada preletio, očigledno je da su najveće vrednosti toga zagađivača zabilježene iznad Zelenortskih otoka i Texasa. Podaci o mjerenjima su vidljivi na stranici misije www.worldgreenflight.com.

Slijedeća postaja na putu Matevža Lenarčiča su Marshallovi otoci, 3800 kilometara udaljeni od Havaja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju