Meteoalarm spašava živote i imovinu, a sad treba i vašu pomoć!

Kako bi u budućnosti bili još bolji i precizniji, iz Meteoalarma pozivaju korisnike da do 9. studenoga 2024. godine sudjeluju u anketi dostupnoj na njihovoj službenoj web-stranici.

Martina Čizmić | 15.10.2024. / 09:26

Ekstremni vremenski uvjeti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Klimatske promjene uzrokuju sve više ekstremnih vremenskih pojava i na našim prostorima. Stoga nije čudno što sve češće u vremenskim prognozama možemo čuti da je oglašeno upozorenje Meteoalarma. No što je to zapravo?

Meteoalarm je jedinstven meteorološki servis u Europi koji objedinjuje službene prognoze i upozorenja iz 38 europskih nacionalnih hidrometeoroloških službi.  U prijevodu, oni na jednom mjestu imaju podatke o svim opasnim i ekstremnim vremenskim pojavama u Europi. Kako sami ističu, klimatske promjene sa sobom donose sve učestalije i intenzivnije vremenske ekstreme, a pravovremena i točna upozorenja na opasne vremenske i hidrološke događaje ključna su za zaštitu života i imovine. Njihova je misija da informacije budu lako dostupne, razumljive i da jasno ukazuju na potrebne mjere koje građani trebaju poduzeti kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže.

Upozorenje Servis za rano upozorenje koji spašava živote: Meteoalarm slavi 15 godina u Hrvatskoj

Razvijen je unutar EUMETNET-a, mreže europskih meteoroloških službi, a koristi prepoznatljive simbole i bojom kodirane karte kako bi pružio najsvježija upozorenja o očekivanom opasnom vremenu do pet dana unaprijed te pokriva veći dio Europe. Razine upozorenja dane su kao jedinstveni sustav s jasnim odnosom između meteoroloških pojava, moguće štete i predloženog ponašanja, kako bi se ublažile ili izbjegle štete te ljudski gubitci.

Upozorenja za Hrvatsku se izdaju za osam regija koje su dio cjelokupnog Meteoalarmova sustava za Europu, a građanima su već dobro poznate razine upozorenja – crveno, narančasto i žuto.

Meteoalarm je ove godine proslavio 15 godina svoga rada u Hrvatskoj, točnije toliko su dugo u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) upozorenja za Hrvatsku vidljiva i dostupna i preko toga sustava.

I vi možete pomoći Meteoalarmu

Kako bi u budućnosti bili još bolji i precizniji, iz Meteoalarma pozivaju korisnike da do 9. studenoga 2024. godine sudjeluju u anketi dostupnoj na njihovoj službenoj web-stranici.

Vaš doprinos pomoći će unaprijediti usluge i poboljšati način prikaza informacija i upozorenja na vremenske opasnosti, ističu u pozivu.

Ispunjavanje ankete traje najviše 5 minuta, a anketa je na engleskom jeziku, potpuno anonimna. Prikupljeni podaci koristit će se isključivo za poboljšanje usluga platforme Meteoalarm.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti