Microsoft pod povećalom: Njemački regulator analizira njegovu poziciju na tržištu

Regulator planira utvrditi treba li Microsoft biti uvršten u kategoriju tvrtki „od posebne važnosti za natjecanje na više tržišta", pozivajući se na proširene ovlasti od početka 2021.

Hina | 28.03.2023. / 16:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Njemački regulator izvijestio je u utorak da analizira poziciju Microsofta na više tržišta softvera kako bi utvrdio ograničavaju li njegove međusobno povezane aplikacije konkurenciju.

Regulator planira utvrditi treba li Microsoft biti uvršten u kategoriju tvrtki „od posebne važnosti za natjecanje na više tržišta", pozivajući se na proširene ovlasti od početka 2021.

Potencijalno uporište za ocjenu o takvoj ulozi bio bi digitalni ekosustav, koji se proteže na više tržišta, osiguravajući kompaniji 'nedodirljivu poziciju' u odnosu na konkurenciju.

Uz operativni sustav Windows i softver za obradu teksta Office, kompanija je u posljednje vrijeme izgradila značajnu poziciju i u segmentu usluga u oblaku Azureom i Onedriveom koji su povezani s drugim njezinim aplikacijama, ističe regulator.

Izdvaja i Microsoftov softver za videokonferencije i rad na daljinu Teams i značajnu ulogu kompanije na području gaminga, pretraživanja interneta i mreže za zapošljavanje LinkedIn.

Takva ponuda opravdava provjeru potencijalnog statusa značajne tvrtke na više tržišta, ističu u Bundeskartellamtu, dodavši da bi im dodjela tog statusa omogućila da pravodobno uoče i zabrane potencijalnu praksu koja krši tržišno natjecanje.

Odluka o analizi još ne predviđa provjeru konkretnih poslovnih praksi Microsofta, koja bi zahtijevala pritužbe ili druge naznake o potencijalno štetnim poslovnim metodama po tržišno natjecanje i potencijalno bi rezultirala odvojenom odlukom, objašnjavaju.

Microsoft je istaknuo da planira surađivati s Bundeskartellamtom.

Svjesni smo da kao velika tehnološka tvrtka snosimo veću odgovornost za potporu zdravom konkurentskom okruženju, rekao je glasnogovornik Microsofta.

Konstruktivno ćemo surađivati s regulatorom u njegovim nastojanjima da shvati našu ulogu na digitalnim tržištima, dodao je glasnogovornik.

Njemački regulator podsjeća da je u kategoriju kompanija od iznimne važnosti na više tržišta već svrstao Googleovu matičnu kompaniju Alphabet i vlasnicu Facebooka Metu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti