Microsoft smislio kako osigurati ažuriranje Windowsa i njihov plan vam se neće svidjeti

Ukratko, "zauzet" će i do 7GB na čvrstom disku kako bi "rezervirao prostor za buduća ažuriranja". I korisnici neće moći napraviti ništa po tom pitanju.

Martina Čizmić | 30.01.2019. / 15:10

Windows 10 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedan od najvećih sigurnosnih problema u računalnom svijetu su neažurirani programi i operativni sustavi. Korisnici preskaču ažuriranja zbog cijelog niza razloga - od nedostatka vremena do nedostatka prostora na čvrstom disku.

No, u Microsoftu su odlučni u tome da njihove korisnike Windowsa prisile da redovito ažuriraju svoj sustav. Bez obzira htjeli to korisnici ili ne.

U blogu koji potpisuje Microsoftov Jesse Rajwan, opisuje se Microsoftov plan koji je već izazvao negodovanje kod korisnika.

Naime, Microsoft će sa sljedećim ažuriranjem uvesti opciju "rezervirana pohrana". Ukratko, "zauzet" će i do 7GB na čvrstom disku kako bi "rezervirao prostor za buduća ažuriranja". I korisnici neće moći napraviti ništa po tom pitanju.

Kako pojašnjavaju iz Microsofta, nakon ažuriranja, sustav će prikazivati 7GB manje slobodnog prostora (ovisno o sustavu i verziji Windowsa može i nešto manje). Prostor će biti nedostupan korisnicima, ali će zato Windowsi uvijek imati dovoljno prostora za instalaciju ažuriranja.

Iako iz Microsofta umiruju korisnike i ističu kako će bez 7GB ostati samo nova računala s instaliranom verzijom Windows 10 1903 ili kasnijom, očito je da im je u planu proširiti rezerviranje i na ostala računala.

S jedne strane to bi moglo biti dobro rješenje jer garantira da će korisnik uvijek imati posljednju verziju operativnog sustava. No, korisnici koji imaju malo slobodnog prostora na čvrstom disku sigurno neće svojevoljno prepustiti taj prostor Microsoftu.

Pojavljuje se i pitanje, treba li odmah ažurirati sva računala, pogotovo jer smo u prošlosti bili svjedoci situacija u kojima su ažuriranja napravila više štete (izgubljeni korisnički podaci, problemi s driverima i kompatibilnošću s drugim programima) nego koristi (viša razina sigurnosti).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti