Milijuni podataka Facebookovih korisnika pronađeni na Amazonovim serverima

Upravo činjenica da mnoge tvrtke podatke pohranjuju u oblak, znači i da je te podatke teže kontrolirat i štititi.

Martina Čizmić | 04.04.2019. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook nikako da začepi sve rupe kroz koje im cure korisnički podaci. Ovaj put otkriveni su tamo gdje nikako ne bi smjeli biti i gdje ih nitko nije očekivao - na Amazonovim serverima.

Tvrtka za računalnu sigurnost, UpGuard, otkrila je milijune podataka Facebookovih korisnika pohranjenih, bez ikakve zaštite, na Amazonovim serverima za pohranu u oblaku.

Meksička platforma Cultura Colectiva pohranila je u Amazonov oblak više od 540 milijuna podataka Facebookovih korisnika, među kojima su bili imena, identifikacijski brojevi, komentari i reakcije. Ti su podaci, pohranjeni kao obična nezaštićena arhiva, bili dostupni svima koji su ih znali pronaći.

U međuvremenu su ti podaci, nakon intervencije Facebooka uklonjeni, ali nije moguće znati je li ih netko u međuvremenu kopirao.

Problem je što je Facebook godinama slobodno dijelio podatke o svojim korisnicima s drugim tvrtkama. Aplikacije su mogle bez ograničenja prikupljati podatke korisnicima i njihovim prijateljima i pohranjivati ih na svojim serverima. Kad su jednom ti podaci izašli van Facebookove kontrole, više nitko nije mogao znati što se s njima događa. Tek nakon izbijanja afere Cambridge Analytica stvari su se počele mijenjati.

U ovom slučaju, čim je UpGuard signalizirao Facebooku da postoji problem, iz Facebooka su kontaktirali Amazon i zatražili uklanjanje baze podataka. No postavlja se pitanje koliko je još takvih, nezaštićenih baza podataka Facebookovih korisnika pohranjeno na serverima diljem svijeta?

Upravo činjenica da mnoge tvrtke podatke pohranjuju u oblak, znači i da je te podatke teže kontrolirat i štititi. Jer iako tvrtka sama odlučuje o tome hoće li ti podaci biti privatni ili vidljivi svima, nerijetko se događaju pogreške zbog kojih se osjetljivi podaci pohranjuju na "javni" dio oblaka te tako nehotice postaju dostupni svima.

Iako je Amazon (a i druge tvrtke koje nude uslugu pohrane u oblaku) posljednjih godina pojačao sigurnosne postavke i otežao nehotično objavljivanje u "javnom" oblaku, to se još uvijek događa.

Za sad nije poznato čiji su sve podaci bili izloženi i hoće li Facebook upozoriti te korisnike, ali ako ste slučajno posjećivali platformu Cultura Colectiva, vjerojatno su i vaši podaci negdje u arhivi.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti