Ministarstvo zdravstva UAE tvrdi: Kinesko je cjepivo 86 posto učinkovito protiv COVID-19

Analize također pokazuju 100-postotnu učinkovitost u sprječavanju umjerenih i teških slučajeva bolesti, navodi ministarstvo.

Hina | 09.12.2020. / 11:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa koje je razvio kineski Sinopharm 86 posto je učinkovito, priopćilo je ministarstvo zdravstva Ujedinjenih Arapskih Emirata navodeći podatke temeljene na testiranju na ljudima koje još u tijeku.

Zaljevska arapska država počela je u srpnju treću fazu kliničkih ispitivanja cjepiva, koje je razvio pekinški institut za biološke proizvode, odjel Sinopharmove kineske nacionalne grupacije za biotehnologiju (CNBG).

UAE je u rujnu odobrio njegovu hitnu uporabu za određene skupine.

Analize također pokazuju 100-postotnu učinkovitost u sprečavanju umjerenih i teških slučajeva bolesti, navodi ministarstvo u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija.

Analize ne pokazuju ozbiljne sigurnosne probleme, rečeno je.

Ministarstvo je također navelo, ne objašnjavajući, da je službeno registriralo cjepivo te da je u testiranju u UAE sudjelovalo 31.000 dobrovoljaca 125 nacionalnosti.

Nije rečeno koje su nuspojave ili bolesti sudionici doživjeli niti koliko je dobrovoljaca dobilo cjepivo, a koliko je dobilo placebo. Za cjepivo su potrebne dvije doze.

Ispitivanje u UAE partnerstvo je između Sinopharmova CNBG-a, tvrtke za umjetnu inteligenciju Group 42 (G42) sa sjedištem u Abi Dhabiju te ministarstva zdravstva u Abu Dhabiju.

Sinopharm i G42 proširili su ispitivanje na Egipat, Jordan i Bahrein.

Abu Dhabi, glavni grad UAE-a, ovaj tjedan je također objavio da traži dobrovoljce koji će sudjelovati u kliničkom ispitivanju ruskog cjepiva Sputnjik V.

UAE, sa stanovništvom od oko 9 milijuna ljudi, prijavio je 178.837 zaraženih i 596 smrtnih ishoda povezanih s COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti