Mladi vukovarski genijalci predstavili svoja rješenja na Maker Faire Zagreb 2019.

Maker Faire započeo je Make Community u SAD-u. Originalni Maker Faire održan je u San Mateu u Kaliforniji, a danas se održava diljem svijeta.

Martina Čizmić | 14.10.2019. / 09:54

Vukovarski gimnazijalci predstavljaju svoj projekt (Foto: Sanja Pavlović Šijanović)

Maker Faire Zagreb, obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, koji se prvi put održao u Hrvatskoj, bio je pravo mjesto da mladi vukovarski genijalci prikažu svoje izume i rješenja zahvaljujući kojima su dobili brojne nagrade. 

Gimnaziju Vukovar predstavljali su učenici Matko Gašparić i Matija Karaula sa svojim mentorima Sanjom Pavlović Šijanović i Davorom Šijanović, a predstavili su projekte Pametni grad Vukovar i Seizmograf – detektor potresa. Svoju priliku za predstavljanje projekata vukovarski gimnazijalci zaslužili su zbog brojnih nagrada, plaketa, medalja i priznanja koja su osvojili tijekom svojih natjecateljskih nastupa na međunarodnim i državnim natjecanjima, smotrama i izložbama. Vukovarska gimnazija pozvana je i na Sajam inovacija Maker Faire Rim, Italija, koji će se održati od 18. do 20. listopada 2019. godine.

Maker Faire Zagreb održao se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu 12 i 13. listopada 2019. te je okupio više od 200 zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, zvanja i zanimanja, od nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata, učenika do komercijalnih izlagača. Svoje projekte predstavili su makeri ne samo iz Hrvatske već i iz Slovenije, Austrije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Brojni posjetitelji imali su priliku vidjeti više od 70 projekata koje su izradili znatiželjnici koji uživaju u učenju i nesebičnom dijeljenju znanja sa ciljem podizanja svijesti o makers kulturi i željom motiviranja što većeg broja zainteresiranih za nove lude ideje. Iako je Maker Faire primarno orijentiran na tehnologije budućnosti, mogle su se vidjeti inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva.

Pored projekata i atrakcija, održan je i velik broj radionica iz STE(A)M područja namijenjenih djeci i mladima o mogućim kreativnim i inovativnim načinima uporabe tehnologije, elektronike, softvera, 3D pisača i drugih tehnologija digitalne izrade poput izrade osobnih odjevnih elektroničkih predmeta.

S organizatorima Maker Faire Zagreba (Foto: Sanja Pavlović Šijanović)

Iznimno smo počašćeni što smo bili aktivni sudionici Prvog Maker Faire Zagreb, koji je ujedno i prvi istaknuti Maker Faire u Hrvatskoj i bližoj regiji. Osim što smo predstavili svoje projekte i primili pozitivne, konstruktivne i hvalevrijedne povratne informacije, razmijenili smo razmišljanja o dobrobitima inventivnosti i kreativnosti sa Albertom Gajšakom, kreatorom poznatog MAKERbuina te vidjeli raznolike projekte i ogromnu količinu inspiracije i kreativnosti kod djece i odraslih. Posebno nam se dojmio izložbeni prostor Industrijsko obrtničke škole Zagreb, na kojem su učenici predvođeni svojom profesoricom Kristinkom Lemaić predstavljali Vacuum forming uređaj za izradu kalupa za odljevak. Izvrstan je osjećaj prošetati kroz inspirativni izložbeni prostor i razgovarati s izlagačima na štandovima, posebice učenicima iz osnovnih i srednjih škola koji su predstavljali svoje prve projekte baš poput nas, sažela je dojmove prof. Sanja Pavlović Šijanović. 

Podsjetimo, Maker Faire započeo je Make Community u SAD-u. Originalni Maker Faire održan je u San Mateu u Kaliforniji, dok su domaćini svjetskih Maker Faire događaja Kansas City, Atlanta, Milwaukee, Orlando, Pittsburgh, San Diego, Silver Spring, Ottawa, Lisabon, Pariz, Rim, Berlin, Newcastle, Hanover, Oslo, Trondheim, Seul, Singapur, Taipei, Tokio i Shenzhen.

Zagrebačka inačica održana je prvi put zahvaljujući Hrvatskoj udruzi FabLab, koja već nekoliko godina aktivno sudjeluje u Maker Faire događanjima širom EU-a te je ove godine sva ta iskustva uspjela dovesti u Zagreb. Organizatori i domaćini ovog velikog događanja su znanstvenici i popularizatori znanosti Roberto Vdović i Krešimir Čanić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti