MMF: Umjetna inteligencija mogla bi utjecati na oko 60 posto radnih mjesta

U zemljama s niskim dohotkom umjetna inteligencija mogla bi po MMF-u promijeniti 26 posto poslova i oko 40 posto u zemljama u razvoju.

Hina | 15.01.2024. / 11:19

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

  Umjetna inteligencija (AI) mogla bi utjecati na oko 60 posto radnih mjesta u razvijenim gospodarstvima, pokazalo je istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Utjecaj će za otprilike polovinu vjerojatno biti pozitivan i očitovat će se u poboljšanoj produktivnosti, izračunao je MMF u studiji objavljenoj u nedjelju.

Otkazi Otkazi u Duolingu zbog AI-a: Sadržaj popularne aplikacije stvarat će umjetna inteligencija

U drugoj polovini umjetna inteligencija mogla bi preuzeti zadatke koje trenutno obavljaju ljudi, što bi moglo značiti manje dostupnih poslova i niže plaće, upozoravaju.

Izdvajaju i moguće produbljivanje nejednakosti budući da bi radnici koji će se uspješno nositi s promjenama mogli dobiti veće plaće. Razlikovni faktor mogle bi biti i kvalifikacije budući da visokokvalificirani radnici imaju veće šanse za rad na poslovima na koje će umjetna inteligencija pozitivno utjecati.

Umjetna inteligencija Što nas čeka u 2024.? Umjetna inteligencija i dalje vlada, a pridružuju joj se još neki tehnološki trendovi

U zemljama s niskim dohotkom umjetna inteligencija mogla bi po MMF-u promijeniti 26 posto poslova i oko 40 posto u zemljama u razvoju.

Autori izvješća naglašavaju da se prognoze temelje na matematičkim modelima i da je neke čimbenike teško predvidjeti, poput mogućeg razvoja novih sektora i brzine širenja umjetne inteligencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti