Moderatori TikToka izloženi su “odvratnom i nasilnom” sadržaju, zbog čega su odlučili podići tužbu protiv kompanije

Tužba protiv TikToka i ByteDancea pokazuje kakvi su radni uvjeti moderatora ove društvene mreže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2022. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na društvenim mrežama objavljuje se gomila sadržaja, a dio tog sadržaja nije za svačije oči. Kako bi odlučili koji je sadržaj društveno prihvatljiv, a koji je zabranjen, tvrtke koriste usluge moderatora koji moraju gledati brojne kontroverzne fotografije i videozapise. Puno se već pisalo o takvim moderatorima sadržaja i kakve su sve probleme imali zbog svog posla u kojem su izloženi slikama i videozapisima nasilja, zlostavljanja djece, seksualnom sadržaju pa čak i ubojstvima, samoubojstvima itd.

Slika nije dostupna Moderatorica tuži TikTok: Bila je izložena mučnim scenama nasilja zbog kojih je dobila PTSP

Zbog toga su moderatori već podizali tužbe protiv kompanija, odnosno društvenih mreža za koje rade, a posljednju takvu tužbu podigli su Ashley Velez i Reece Young. Oni su putem vanjskih agencija moderirali sadržaj za TikTok te u tužbi tvrde da su radili i po 12 sati dnevno pregledavajući “odvratan i nasilan sadržaj” zbog kojih su dobili “emocionalne ožiljke”. Vidjela bih ljude koji su upucani u lice i drugi video u kojem je dijete pretučeno, zbog čega bi plakala dva sata bez prestanka, opisala je Ashley Velez u tužbi.

Iako su bili izloženi takvom sadržaju koji je negativno djelovao na njihovu “psihičku dobrobit”, nije im pružena odgovarajuća pomoć kako bi sačuvali svoje mentalno zdravlje, čime je TikTok, odnosno ByteDance, tvrdi se u tužbi, prekršio zakon o radu koji je na snazi u Kaliforniji.

Tijekom 12-satnog radnog vremena, imali su pravo na samo dvije 15-minutne pauze, a videozapise su morali pregledavati ne duže od 25 sekundi kako bi s 80-postotnom točnošću odlučili krši li taj video pravila TikToka. Kako bi ispunili tu kvotu, često su morali gledati više videozapisa u isto vrijeme, što je dodatno pogoršalo njihovo stanje.

Slika nije dostupna Strogi zakon: Influencerima prijeti do 5 godina zatvora zbog dijeljenja ovih savjeta

Zbog sadržaja kojem su bili izloženi sami su morali platiti psihološku pomoć te naglašavaju da TikTok i ByteDance ništa nisu napravili kako bi im pomogli, zbog čega su se i odlučili na ovaj potez i podizanje tužbe.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti