U SAD-u pokrenuta istraga protiv TikToka zbog utjecaja te društvene mreže na tinejdžere

Cilj istrage je saznati kako ona djeluje na fizičko i mentalno stanje mladih te krši li ova aplikacija zakone o zaštiti potrošača.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2022. / 10:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko društvene mreže mogu biti opasne za mlade i tinejdžere pokazali su rezultati internog istraživanja Facebooka koja je u javnost procurilo prošle godine. Ti su se podaci odnosili na Instagram i pokazali su da zbog aktivnosti na toj društvenoj mreži mladi upadaju u velike probleme - od depresije i stjecanja negativne slike o sebi i svom tijelu pa sve do razmišljanja o samoubojstvu.

Slika nije dostupna TikTok uvodi još dulja videa: Hoće li ih korisnici zaista odgledati do kraja?

Državni odvjetnici više američkih država sada su pokrenuli istragu protiv trenutačno jedne od najpopularnijih društvenih mreža TikTok, a cilj je saznati kako ona djeluje na fizičko i mentalno stanje mladih te krši li ova aplikacija zakone o zaštiti potrošača.

Osim problema koje korištenje TikToka može uzrokovati kod mladih, istragom se želi saznati jesu li i iz te tvrtke bili svjesni tih problema, pri čemu će se istražitelji posebno fokusirati na tehnike koje TikTok koristi za povećanje dosega i angažmana korisnika te povećanja vremena koje korisnici provode pregledavajući sadržaj na toj mreži.

Iz TikToka, naravno, kažu da “duboko brinu” za dobrobit svojih korisnika te cijene zabrinutost odvjetnika za sigurnost mladih i tinejdžera koji objavljuju na njihovoj mreži: Veselimo se pružanju informacija o brojnim zaštitama sigurnosti i privatnosti koje smo implementirali za tinejdžere.

Ista grupa tužitelja sličnu je istragu pokrenula i protiv Facebooka, odnosno Mete, a prilikom pokretanja ove istrage objavili su kako, u vrijeme dok se tinejdžeri bore s anksioznošću, depresijom i društvenim pritiscima, ne mogu dopustiti da društvene mreže dodatno naštete njihovom mentalnom i fizičkom zdravlju.

Russia Today nedostupna na YouTubeu Ruski državni mediji na udaru: Meta, TikTok i YouTube blokiraju njihove profile na svojim platformama u Europi

Da se klima u SAD-u mijenja prema većoj zaštiti najmlađih od opasnosti s interneta i društvenih mreža pokazuje i nedavni govor o stanju nacije predsjednika Bidena u kojem je spomenuo i zabranu ciljanog oglašavanja prema mladima na društvenim mrežama.

Izvor: ABC

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti