Mogu li prirodni fenomen i statički elektricitet pomoći u jednostavnijem čišćenju zaleđenih stakala na automobilima?

Led ima električni naboj koji se može iskoristiti za proizvodnju uređaja koji bi vrlo lagano mogli očistiti površine na automobilima prekrivene jutarnjim mrazom.

Branimir Vorša | 25.02.2021. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad se mraz formira, njegova izložena površina postaje toplija od njegovih nižih slojeva, koji su zaštićeni od direktne izloženosti zraku. Ta razlika u temperaturi uzrokuje pozitivno i negativno nabijene ione u mrazu da počnu tonuti, ali pozitivni ioni to čine puno brže (iako se još uvijek ne zna zašto) tako da donji dio sloja mraza nosi pozitivan naboj, a gornji negativan.

Jonathan Boreyko i njegovi kolege s Virginia Techa žele iskoristiti taj prirodni fenomen za razvoj uređaja koji bi efikasno uklanjao mraz.

Željeli smo doznati možemo li iskoristiti taj naboj za uklanjanje mraza s drugih površina, pojasnio je Boreyko.

Njegov tim to je testirao tako da su stvorili mraz na različitim površinama, uključujući staklo i silikon, te na pet milimetara iznad tih površina postavili filtar-papir. Taj filtar-papir nakon toga su pomoću šprice natopili vodom, a onog trenutka kad je papir postao mokar, kristali leda na površini mraza trenutačno su se počeli kidati i skakati prema vodom natopljenom papiru.

To se možda dogodilo zato što su negativni ioni na površini mraza privučeni prema pozitivnim ionima u vodi, pa je tako proizveden efekt elektrostatičkog odleđivanja, pojašnjava Boreykov tim.

Iako su u eksperimentu uspjeli ukloniti tek pojedinačne kristale leda, a ne čitav sloj mraza s površine, Boreyko kaže da je idući korak napraviti test na većoj razini. On tvrdi da bi prelaskom elektrode s velikim pozitivnim nabojem čišćenje velikih površina od mraza bio puno lakši zadatak. Osim automobila na taj način mogla bi se čistiti i krila zrakoplova.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti