Može li Google pokrenuti tržište pametnih satova?

Pametni satovi do sada nisu ispunili očekivanja – može li to promijeniti Google sa svoja dva nadolazeća modela

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.07.2016. / 15:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko godina činilo se kako će, nakon telefona i tableta, pametni satovi postati novi 'must have' gadgeti za sve ljubitelje tehnologije te su kompanije poput Pebblea, Samsunga, Motorole, LG-a i drugih predstavile prve modele s kojima su krenuli u osvajanje tržišta. No, potražnja za ovim uređajima na početku nije bila velika te su mnogi mislili kako će se stvari promijeniti nakon predstavljanja Appleovog sata. Iako je ovaj uređaj u kratko vrijeme postao najprodavaniji smartwatch, na tržištu se stvari nisu previše promijenile te je i dalje većina ljudi prilično nezainteresirana za nosive uređaje.

Ako je vjerovati glasinama koje u posljednje vrijeme kruže mrežom, situacija bi se ipak mogla uskoro promijeniti – Apple za sljedeću godinu priprema novu verziju sata koji će biti tanji i moćniji, s puno izdržljivijom baterijom, dok za ovu godinu dva pametna sata priprema i Google. Na stranici Android Police kažu kako su informacije o Googleovim satovima dobili iz više pouzdanih izvora tako da do kraja godine, osim dva Nexus pametna telefona i prvog 'pravog' Googleovog telefona, možemo očekivati i dva njihova pametna sata.

Oba modela bit će okrugla, a veći model bit će sličan Motorolinom modelu Moto 360 i LG-jevom Urbaneu te će imati tri tipke za upravljanje opcijama. Promjer ovog modela trebao bi iznositi 43,5mm, bit će tanak oko 14mm, a imat će podršku za GPS, LTE i mjerač otkucaja srca. Manji model kojeg priprema Google na Android Policeu usporedili su s Pebbleovim Time Roundom te će imati samo jednu kružnu tipku s desne strane uređaja, poput Appleovog sata. Njegov promjer iznosi 42mm, tanak je 10,6mm, a s obzirom kako neće imati niti GPS niti LTE (njegovi korisnici vjerojatno neće moći meriti otkucaje srca), ovaj će model biti jeftiniji.

Kako je riječ o Googleovim satovima, njih će, naravno, pokretati operativni sustav Android Wear. Bit će zanimljivo vidjeti kako će korisnici reagirati na ove uređaje i može li Google sa svojim satovima pokrenuti tržište od kojeg su analitičari puno očekivali, no ta očekivanja do sada nisu ispunjena.

 

Izvor: Android Police

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti