Može li se preko bloga otkriti gdje je Ivica Todorić?

Kako bi se utvrdila lokacija Ivice Todorića, hrvatskoj policiji treba međunarodna pomoć.

Martina Čizmić | 23.10.2017. / 13:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najčitaniji "bloger" u Hrvatskoj Ivica Todorić još uvijek skriva svoje trenutno prebivalište, a o tome gdje im se nalazi otac nisu baš otvoreni ni njegovi sinovi.

I dok se danima nagađalo kako je stariji Todorić u Londonu, posljednjih se dana sve češće spominje Zürich.

S obzirom na to da bloger Todorić očito redovito prati hrvatske medije i što se događa u vezi sa slučajem Agrokor, zanimalo nas je može li se preko bloga koji često objavljuje otkriti gdje se zapravo nalazi Ivica Todorić.

Serveri spadaju pod onu jurisdikciju gdje su fizički smješteni, dok o jurisdikciji nad javno dostupnom sadržaju možemo raspravljati, ističe informatički stručnjak Lucijan Carić.

U prijevodu, kako bi se utvrdila lokacija Ivice Todorića, hrvatskoj policiji treba međunarodna pomoć.

Dakle, trebalo bi tražiti neki oblik pravne pomoći ili suradnje od zemlje pod čiju jurisdikciju server spada, da bi se eventualno došlo do podataka o onome tko tom serveru pristupa, pojašnjava Carić.

Jednostavnom pretragom registra može se vidjeti da je stranica na kojoj se objavljuje blog registrirana na Ivicu Todorića, i to preko hrvatske firme Regica. No, posebno je zanimljivo da se kao administrator navodi kontakt iz Agrokora.

To sve ne otkriva gdje se nalazi trenutačno najtraženija osoba u Hrvatskoj jer su vam za objavljivanje bilo kakvog sadržaja na internetu potrebni tek računalo i internetska veza.

No, ako ta osoba ima minimum znanja o sigurnosti na internetu, za pristup će koristiti neki oblik VPN-a (virtualne mreže). Neke od tih mreža u potpunosti su anonimizirane i tu su mogućnosti otkrivanja bilo kakvih tragova znatno sužene, napominje Carić.

Uz to treba istaknuti i kako nigdje nema konkretnih dokaza da blog piše i objavljuje sam Todorić, već to za njega mogu raditi i njegovi odvjetnici ili netko iz tima koji je okupio oko sebe. A to isto tako može značiti da Todorić sjedi u Zürichu, Londonu ili bilo gdje drugdje na svijetu, a njegovi suradnici iz Zagreba objavljuju informacije.

U svakom slučaju, šanse za otkrivanje njegove lokacije putem bloga zaista su minimalne, da ne kažemo nepostojeće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti