Može li vitamin D biti ključan za usporavanje ljudskog starenja? Evo što kaže najnovije istraživanje

Nedavno istraživanje dovodi u pitanje učinkovitost dodataka vitamina D prehrani u borbi protiv starenja, ističući složenost i nedostatke u razumijevanju djelovanja tog suplementa.

Branimir Vorša | 19.04.2024. / 09:33

Vitamin D
Vitamin D (Foto: Getty Images)

Otkrivanje tajne gracioznog starenja dugo je fasciniralo mnoge, s nadom da bi jednostavno rješenje poput dnevne tablete, moglo vratiti vrijeme unatrag. Među potencijalnim kandidatima jest i vitamin D, koji se ističe se zbog svoje uloge u održavanju zdravlja mišića i kostiju, ključnih dijelova ljudskog tijela koji se s godinama pogoršavaju. Studije ukazuju na povezanost između nedostatka vitamina D i povećanog rizika od problema povezanih sa starenjem, poput gubitka mišićne mase i padova.

Vitamin D Studija otkriva da ovaj vitamin ima iznenađujući učinak na naše zdravlje – evo što trebate znati

Ipak, rješavanje pitanja mogu li dodaci vitamina D spriječiti takvo propadanje zahtijeva kretanje kroz složeni znanstveni teren. Nedavna znanstvena recenzija talijanskih znanstvenika baca svjetlo na tu temu, secirajući zamršene biološke procese koji leže u pozadini starenja. Carmelinda Ruggiero, gerijatrijska specijalistica s talijanskog Sveučilišta u Perugi, naglašava složenost tih procesa. Obilježja starenja su nevjerojatno složena i visoko međusobno povezana, kaže Ruggiero.

Studije na ljudima su rijetke, proturječne ili neuvjerljive

Dok se suplementacija vitaminom D dugo propisivala za stanja poput osteoporoze, nedavna klinička ispitivanja dovela su u sumnju njegovu učinkovitost u sprječavanju gubitka koštane mase i prijeloma uzrokovanih starenjem kod inače zdravih osoba. Ruggierin tim zadubio se u opservacijske studije i klinička ispitivanja u vezi s potencijalnim utjecajem vitamina D na znakove starenja, pronašavši nedostatak dokaza kod ljudi te prvenstveno oslanjanje na životinjske modele. Rezultati njihovog rada objavljeni su u časopisu Nutrients.

Demencija, ilustracija Jednostavan dodatak prehrani mogao bi smanjiti izglede za razvoj demencije u starijoj dobi

Iako neke studije upućuju na potencijal vitamina D da uspori epigenetsko starenje i smanji oštećenje DNK, njegovi učinci na duljinu telomera (struktura na krajevima kromosoma) ostaju neuvjerljivi. Štoviše, određivanje optimalne doze i vremena suplementacije pokazalo se izazovnim zbog rijetkih i proturječnih studija na ljudima. Također se javlja zabrinutost u vezi sa sigurnošću visokih doza vitamina D, koje mogu biti štetne te interakcije s drugim lijekovima.

Holistički pristup načinu života

Dok se povećanje unosa vitamina D čini intuitivnim, stručnjaci upozoravaju na pretjerano oslanjanje na dodatke prehrani, zalažući se za holističke pristupe načinu života. Ruggiero i njezini kolege naglašavaju jaz između rezultata istraživanja i praktičnih primjena, pozivajući na oprezan pristup. Unatoč zanimanju za potencijalnu ulogu vitamina D u ljudskoj dugovječnosti, prevođenje istraživanja u opipljive dobrobiti i dalje je dalek cilj.

Vitamin D Istraživanje potvrdilo važnost jednog vitamina za dobro opće zdravlje i dugovječnost

U konačnici, recenzija talijanskih znanstvenika ističe potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se oslobodio puni potencijal vitamina D u procesu starenja.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti