Musk i Bezos prepoznali su priliku: Zahvaljujući novim satelitima internet će biti jeftiniji

U novu tehnologiju satelitskog interneta ulažu Elon Musk i Jeff Bezos, a trebala bi omogućiti globalnu pokrivenost brzim internetom, manju latenciju i niže cijene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.05.2019. / 11:42

Sreća (Foto: Getty images)

Elon Musk i njegova kompanija SpaceX, Jeff Bezos s projektom Kuiper, kao i brojne druge kompanije razvijaju satelitsku tehnologiju koja bi u budućnosti trebala omogućiti bolju globalnu pokrivenost internetom, ali i niže i cijene korištenja mreže svih mreža. SpaceX već će ovog tjedna počet će s lansiranjima prvih satelita (Musk je objavio fotografiju rakete Falcon 9, na kojoj je smješteno 60 takvih satelita) u sklopu projekta Starlink, no trebat će proći još neko vrijeme prije nego što nam bude dostupan njihov satelitski internet jer njihov konačan plan uključuju lansiranje čak oko 12 tisuća satelita.

Tehnologija koju primjenjuju koristi tzv. LEO (Low Earth Orbit) satelite koji se lansiraju na manje visine u odnosu na klasične satelite te će se nalaziti na visini između 160 i skoro 2 tisuće kilometara iznad Zemlje. Osim bolje pokrivenosti, istraživanje kompanije BroadbandNow koje su proveli za SAD pokazalo je da će zahvaljujući novoj satelitskoj tehnologiji pasti i cijene pristupa internetu za stotine milijuna Amerikanaca.

Naime, veća konkurencija, odnosno veći broj pružatelja internetskih usluga na istom području odražava se na smanjenje cijena usluga te u kompaniji govore o potencijalnim uštedama od čak 30 milijardi dolara godišnje, samo za SAD. No nije niža cijena jedina prednost satelitskog interneta – kako su sateliti smješteni u niskoj orbiti te su bliže našem planetu u odnosu na klasične satelite, potrebno je manje vremena za prijenos informacija, pa će latencija biti manja, dok će kvaliteta usluge biti slična kao i u slučaju fiksnog broadbanda. Manja latencija omogućit će kvalitetniji streaming videosadržaja i videorazgovore, no najveću korist od nje trebali bi imati gameri, komentirao je Tyler Cooper iz BroadbandNowa.

  Jim Bridenstine i Elon Musk Muskovi ambiciozni planovi: Volio bih izgraditi bazu na Mjesecu i slati ljude na Mars

U okviru projekta Kuiper više od 3 tisuće satelita koji će pružati uslugu internetskog pristupa namjerava lansirati i Jeff Bezos, odnosno Amazon, a na Foxu naglašavaju da bi zahvaljujući toj tehnologiji pristup brzom internetu napokon trebale dobiti i područja koja trenutno nemaju mogućnosti korištenja brzog surfanja mrežom.

No, naravno, ništa se neće promijeniti preko noći jer je riječ o tehnologiji koja je još u ranom stadiju razvoja i proći će još dosta vremena prije nego što postane dostupan Bezosov ili Muskov satelitski internet, a na sličnim projektima rade i druge kompanije poput OneWeba, Telesata, LeoSata itd.

Izvor: Fox News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti