Na Facebooku se pojavila nova sigurnosna prijetnja

Kada je u pitanju korištenje najpopularnije društvene mreže na svijetu, opreza nikad dosta.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.10.2017. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je omiljena zabava za više od dvije milijarde ljudi, ali Facebook je isto tako omiljena meta hakerima koji neopreznim i vrlo često naivnim korisnicima nastoje ukrasti privatne podatke ili kompletan profil na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu. Baš je zato oprez i te kako potreban, pogotovo u situacijama kada primate “kritične zahtjeve” ili poruke, što je slučaj s novom “phishing” prijetnjom koja je otkrivena na Facebooku. Znamo da većina razmišlja “ma neće baš mene”, no doista nije zgorega pripaziti.

Napadači za ovaj “phishing” napad koriste opciju “Prijatelja od povjerenja”, koja na Facebooku postoji još od 2013. Riječ je o tri do pet osoba koje možete odabrati, a koje ćete kontaktirati u slučajevima kada je riječ o povjerljivim opcijama, između ostaloga i onoj kada trebate “spasiti” vaš korisnički račun na Facebooku. Upravo ovu značajku, za koju se nadamo da vam nikada neće zatrebati, koriste hakeri kako bi kompromitirali vaš korisnički račun, zato doista pripazite na sljedeći scenarij koji je otkriven.

Ako primite poruku od svog navodnog kontakta, a zapravo hakera, kako ste upravo vi “prijatelj od povjerenja” i morate pomoći u otključavanju kompromitiranog računa, najbolje je da s navedenim prijateljem od kojega ste navodno primili poruku kontaktirate izravno. No, ne putem Facebooka, jer na ovoj platformi će hakeri sve vrlo uspješno zamaskirati, stoga nećete znati s kim zapravo komunicirate, nego putem neke druge aplikacije za komunikaciju ili ako možete izravno telefonom. Ako vaš prijatelj ne zna ništa o navodnom slanju zahtjeva za obnavljanjem računa, jasno je da se radi o prevari.

Ne provjerite li istinitost poruke i navodni sigurnosni kod za obnovu računa, hakeri vam mogu pomoću opcije “zaboravio sam lozinku” kompromitirati i vaš korisnički račun, a da vi o tome nemate baš nikakvih saznanja, potom i vaš račun na Facebooku koristiti za “phishing” napade na ostale korisnike Facebooka. Više o ovom vrlo neugodnom napadu pročitajte na portalu AccessNow i budite vrlo, vrlo oprezni kada je u pitanju korištenje naprednih ili sigurnosnih postavki na Facebooku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti