Na njegov zahtjev: Prihodi šefa Applea ove godine padaju čak 40 posto

Bogatstvo Tima Cooka iznosi oko 1,7 milijardi dolara, a ove bi godine trebao zaraditi skoro 50 milijuna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.01.2023. / 09:24

Tim Cook (Foto: Afp)

Nakon što je Steve Jobs prepustio Apple u ruke javnosti tada malo poznatog Tima Cooka, mnogi dioničari bili su zabrinuti oko budućnosti tvrtke, no pokazalo se kako razloga za zabrinutost nema. Cook se pokazao kao izvrstan izvršni direktor pod čijim je vodstvom vrijednost Applea premašila prvo jedan pa dva, a na kraju čak i tri bilijuna dolara.

Slika nije dostupna Tim Cook još jednom kritizirao Zuckerbergov metaverse

Za svoj posao, naravno, Cook je zaslužio i odgovarajuća primanja te se od sredine 2020. godine priključio povlaštenom klubu milijardera. Godišnja plaća Tima Cooka u Appleu iznosi 3 milijuna dolara, no on najviše novaca ostvaruje putem bonusa i dionica koje mu pripadaju kao CEO-u za ostvarene uspjehe s kompanijom. Ta zarada protekle dvije godine iznosila je skoro po 100 milijuna dolara (za 2021. 98,7 milijuna, a za 2022. 99,4 milijuna dolara).

Za ovu će godinu cifra biti puno manja. Ono što je zanimljivo je da je sam Tim Cook zatražio smanjenje svojih prihoda i to za čak 40 posto. Prema trenutačnom planu za 2023. godinu, Cookovi prihodi trebali bi iznositi 49 milijuna dolara.

Cook je zatražio to smanjenje nakon što je prošle godine samo 64 posto dioničara odobrilo ukupan financijski paket koji je dobio Cook, dok je godinu dana prije palac gore za zaradu svog CEO-a dalo skoro 95 posto dioničara.

Najveća promjena za ovu godinu odnosi se u prihodima od dionica. Dok je za prošlu godinu Apple Cooku odobrio dioničke kompenzacije od 75 milijuna dolara, od čega je polovica bila vezana uz kretanje dionica, za ovu godinu Cookova dionička kompenzacija iznosit će 40 milijuna dolara, pri čemu je 30 milijuna vezano uz kretanje dionica. Ta bi se nagrada od 30 milijuna, u slučaju da dionica Apple dosegne određene zadane kriterije, mogla udvostručiti.

Steve Wozniak na WeAreDevelopers konferenciji (Foto: Niklas Thiede) Suosnivač Applea vjeruje kako će vrijednost bitcoina dosegnuti 100 tisuća dolara

Pored spomenutog iznosa dioničke kompenzacije i plaće od 3 milijuna dolara, Cook bi trebao dobiti i bonus od 6 milijuna dolara, a Apple mu plaća i određeni iznos za troškove sigurnosti (prošle godine skoro 600 tisuća) i putne troškove (za 2022. - 770 tisuća dolara).

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti