Na Ruđeru predstavljene tri inovativne formulacije kliničke prehrane namijenjene bolesnicima

Od tri formulacije jedna je namijenjena onkološkim pacijentima, druga osobama oboljelima od dijabetesa, dok je treća varijanta standardne formulacije.

Hina | 07.12.2023. / 14:53

Klinička prehrana, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tri inovativne formulacije kliničke prehrane namijenjene bolesnicima i dvjema patentnim prijavama predstavljene su u četvrtak na završnoj konferenciji projekta ''Razvoj inovativnih formulacija kliničke prehrane'', koji su zajednički vodili Institut Ruđer Bošković i Belupo.

Projekt vrijedan 1,086 milijuna eura pokrenut je 2020. u nastojanju da odgovori na globalne promjene i rastuće izazove u području hrane i zaštite zdravlja, rečeno je na predstavljanju na Institutu Ruđer Bošković.

Žena jede vegansku salatu Veganska prehrana može poboljšati zdravlje srca u samo 8 tjedana

Od tri formulacije jedna je namijenjena onkološkim pacijentima, druga osobama oboljelima od dijabetesa, dok je treća varijanta standardne formulacije.

Voditeljica projekta Marijeta Kralj istaknula je da je stručni tim postigao znatan napredak u borbi protiv malnutricije i u pružanju nutritivne potpore onkološkim bolesnicima te oboljelima od dijabetesa razvojem inovativnih formulacija kliničke prehrane.

Projekt otvara novo poglavlje u nutritivnoj podršci oboljelima nudeći personalizirana prehrambena rješenja za one koji se suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim izazovima. Poseban naglasak stavljen je na poboljšani učinak formulacija na crijevnu mikrobiotu, korištenjem inovativnih kombinacija vlakana, te na poboljšana senzorska svojstva.

Zdrava prehrana, ilustracija Što je detoksikacija i djeluje li uopće? Nutricionistica daje konkretne odgovore

Ravnatelj IRB-a David M. Smith rekao je da je u 2022. godini proračun Instituta iznosio oko 40 milijuna eura, od čega su četiri milijuna od privatnog ugovaranja s gospodarstvom, što pokazuje smjer razvoja Instituta.

Uz navedeni projekt financiran u sklopu programa Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije, Institut ima još 12 ugovorenih projekata ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura.

Predsjednik Uprave farmaceutske kompanije Belupo iz Koprivnice Hrvoje Čeović rekao je da sinergija stručnjaka Instituta i Belupa dovodi do rješenja koja će omogućiti bolji oporavak bolesnika.

Sufinanciranje projekta osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti