Potresi koji posljednjih desetak dana uznemiruju Zagrepčane, pretvorili su ih u prave stručnjake za pronalaženje najbržih i posljednjih informacija o podrhtavanjima tla. Najčešći je izbor aplikacija ili internetska stranica EMSC-a odnosno Euro-Mediterranean Seismological Centre.

Koliko je popularna u Hrvatskoj, možda najbolje govori informacija da su Zagrepčani uspjeli preopteretiti servere EMSC-a nakon velikog potresa i učiniti ih nedostupnima i široj javnosti. 

No baš kao i svugdje na internetu, neodgovornih korisnika ima i na stranicama EMSC-a. Njihova opcija prijavljivanja iskustva potresa, koji pomažu u određivanju koliko je neki potres bio jak odnosno kakve su bile štete, za neke je bila previše privlačna pa su ju iskoristili za... svašta.

Komentari na EMSC-u (Foto: Zimo/Screenshot)

Komentari na EMSC-u (Foto: Zimo/Screenshot)

Komentari na EMSC-u (Foto: Zimo/Screenshot)

Komentari odnosno svjedočanstva koja se prijave EMSC-u oni prevode na engleski jezik, a neke od neumjesnih komentara čak nisu ni uspjeli prevesti pa su bili prisiljeni zamoliti korisnike za malo kulture.  

U molbi im se pridružila i Seizmološka služba.

Samo da ponovimo, baš kao i u "pravom" životu, i na internetu bi se trebalo držati osnovnih pravila pristojnosti. Činjenica da je neki komentar anoniman ne daje komentatoru za pravo da bude neumjestan, vrijeđa ili omalovažava.